Kinezi nagradili mladog nišliju Iliju Fonlamova kao jednog od najboljih edukatora Šangajske oblasti

NIŠ

U Kini se uoči proslave Lunarne nove godine tradicionalno sumiraju razultati odlazeće godine i nagradjuju angažovani i istaknuti pojedinci društva. Obrazovni sistem nije izuzetak, pa se tako svakog decembra i januara nagradjuju oni čiji su rezultati bili bolji od proseka u domenu edukacije. Privilegiju da bude prepoznat kao jedan od najboljih edukatora Šangajske oblasti Pudong je Nišlija Ilija Fonlamov. Mladi Fonlamov živi u Šangaju bezmalo godinu dana, gde radi kao predavač i saradnik za bilingvalnu nastavu pri departmanu za prirodne nauke „Far Ist Instituta“. Čast da bude proglašen najboljim u kategoriji mladih predavača, a kao jedini strani predavač, dobio je zahvaljujući nominaciji od strane Instituta u kome radi, a zatim pokaznim časom koji je ocenjivala komisija.                         

„Moj domen su prirodne i medicinske nauke, pa je tako moje predavanje bilo zasnovano na jednoj od oblasti iz anatomije, a u konkurenciji sa kolegama iste kategorije. Moje pokazno predavanje je zapravo bio čas anatomije i funkcije bubrega. Anatomija je ono što je moja svakodnevica, s obzirom da radim sa studentima polazne godine medicinskog fakulteta ili učenicima koji se priremaju za kinesku malu i veliku maturu poznatu kao „dzonkao“ ili pak „gaokao“, nakon koga odlaze na studije medicine ili biraju medicinki smer neke od srednjih škola, mahom u instranstvu“, objašnjava mladi Ilija. 

 Premda je stranac, Ilija ne bi imao priliku da bude u konkurenciji najboljih da predavanje nije na kineskom.

                       „To je državna nagrada za najbolje u odlazećoj godini, ovoga puta dodeljena od strane oblasti Pudong gde se moj Institut i nalazi. Mnogo je sličnih priznanja u raznim kategorijama i tu nema mnogo stranaca, iako dosta ekspatrijata radi u obrazovnom sistemu. Činjenica da me je Institut nominovao je zapravo posledica mojih bilingvalnih predavanja pri Institutu, u najvećoj meri sa srednjoškolcima. U Kini nisam kratko i prelaženje sa engleskog na kineski i obratno tokom časa mi dolazi sasvim prirodno. Ne brojim rečenice izrečene na jednom od jezika, prosto me ponese konverzacija sa učenicima i studentima.

                    Ilija je predavanje održao na  Medicinskom univerzitetu Tonđi pred studentima koji se spremaju za studije medicine, a koji dolaze iz bilingvalnih škola.

                    „Tema je bila anatomija bubrega, gde su nakon uvoda u način funkcionisanja ovog organa dobili anatomsku mapu i bili u prilici da seciraju sam bubreg pokušavajući da pronadju zadate strukture. Pronalazeći strukture budući studenti paralelno uče o njihovim ulogama, što je cilj aktivne nastave“, objašnjava Ilija.

                    Kineski instituti i škole imaju zamisao da koncept gotovo svakog časa treba biti što više praktičan ili da bar sadrži praktični deo poput organa, eksperimenta, virtualnih karata i tome slično u zavisnosti od oblasti i predmeta. Vizija Ilijinih časova se poklapa sa ovom idejom. Želja da se učenicima prenese znanje na što opipljiviji način daje rezultate.

                        „Kineski osnovci, ili bar oni u velikim gradovima, se upoznaju sa gotovo svim praktičnim elementima iz domena prirodnih nauka. Te tako nije retkost da se još u osnovnoj školi upoznaju sa ljudskim organima, što je kod nas to slučaj tek na fakultetu.  Moj primarni zadatak je da budem prvi koji će učenike i tek pridošle studente da nauči osnovama, recimo iz medicinskih nauka. S obzirom na to, čas mora da bude inovativan, što je verujem moj najveći adut, zanimljiv i naravno da definiše potreban temelj znanja“, dodaje ovaj mladi Nišlija i dodaje:

                       „Iznenadićete se ukoliko vam kažem da je moja inspiracija zapravo forma časova kojoj sam i sam prisustvovao. Često se čuje da smo daleko od sveta, ali evo ja sam mali dokaz da to baš i nije tako. Svaki put kada pripremam predavanje  ja se iznova setim časova svojih nastavnika, prevashodno iz osnovne škole. Kako je anatomija najčešći domen mojih časova, direktnu inspiraciju crpem iz časova mojih nekadašnjih predavača, u prvom redu profesorice Trandafilović, sa našeg Medicisnkog fakulteta. To je maleni deo nas i Niša koji sam uspešno pretočio u ono što mogu da ponudim u metropoli u kojoj sam sada“, zaključuje mladi Ilija Fonlamov koji već godinu dana prenosi svoje znanje mladim Kinezima.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare