KFOR neće dozvoliti postavljanje barikada

PRIŠTINA

Komandant KFOR-a, general-major Ferenc Kajari, izjavio je danas da se situacija na severu Kosova i Metohije smirila i upozorio da međunarodne snage više neće dozvoliti postavljanje barikada na putevima.

Kajari je u intevrjuu za RTK, koji će biti emitovan večeras, podsetio da je u skladu sa rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 Kfor obavezan da očuva životnu sredinu i red na Kosovu i da obezbedi slobodu kretanja za sve građane.

„Ako se naprave barikade, to onemogućava slobodno kretanje, a ako se ne postigne dogovor, onda ćemo doći do trenutka kada će Kfor morati da deluje kako bi omogućio slobodu kretanja“, rekao je Kajari, prenosi Kossev.

On je potvrdio da je Kfor povećao prusustvo na severu, gde je uspostavio osmatračnice i tehničke kontrolne, a pojačao je i patrolnu aktivnost u celom regionu.

“Te mere se preduzimaju kako bismo bili spremni za svaki incident i radi veće bezbednosti. Ako bude tenzija, postupićemo u skladu sa svojim mandatom”, kazao je Kajari.

Kako prenosi RTK, Kajari je u intervjuu istakao da veruje da će pregovori koji su u toku rezultirati dogovorom, a govorio je i o “srpskim kriminalnim grupama na severu, o delovanju Milana Radoičića, o pretećim grafitima Srba“, kao i o zahtevu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se Kfor rasporedi na mostu preko Ibra i o eventualnom riziku od rata.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare