KATHIMERINI O ODNOSU GRČKE PREMA KOSOVU

ATINA

 

“Doslo je vreme da nasi srpski prijatelji shvate da Grcka ima svoju spoljnu politiku sa svojim interesom kao preduslov mira i stabilnosti u regiji. Ukratko, kada i kako ce Grcka priznati Kosovo odlucuje sama Atina na osnovu svojih interesa koje Beograd nikako ne moze zabraniti ” , piše u svom komentrau najugledniji grčki list KATHIMERINI a povodom posete ministra inostranih poslova Grcke Pristini i Tirani i reakcije Srbije, odnosno njenog minastra inostranih poslova Ivice Dacica ,

“Vlada Srbije mora da shvati da ne moze podici prst nad Grcima kao da se obracaju svojim sunarodnicima u Bosni ili na Kosovu. Milosevicev mentalitet nema mesta u posleratnom Balkanu. Grcka je skupo platila filosrpski polozaj prilikom raspada bivse Jugoslavije i od nase srpske brace , kao poklon,  dobila je  priznavanje BJRM sa njenim ustavnim imenom Makedonija”, navodi se, izmejdu ostalog, u ovom komentaru.

Prema pisanju ovog lista, spoljna politika Atine mora biti usmerena prema otvorenim grcko-albanskim pitanjima za koje treba naci resenja.

“Atina ne sme dozvoliti paternalisticko ponasanje Beograda po pitanju Kosova. Priznavanje Kosova zajedno sa evropskom integracijom Albanije predstavljaju snazan element za resavanje otvorenih albansko-grckih pitanja i Atina ne treba spaliti ovu mogucnost”, navodi se u komentaru.

 

 

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare