Katastarski alarm

BEOGRAD

Republički geodetski zavod (RGZ) saopštio je danas da je napravljena nova aplikacija „Katastarski alarm“ sa ciljem da vlasnika, ili bilo koga ko ima interes, alarmira o svim promenama u vezi sa nepokretstima.

Kako se navodi, građani će biti obavešteni u realnom vremenu ukoliko neko zlonamerno pokuša da podnese zahtev za promenu vlasništva ili upis zabeležbi i tereta, vođenje sudskog spora, ispravku greške, kao i bilo koje druge radnje koje mogu da nanesu štetu vlasniku i ugroze njegova prava.

Da bi korisnik dobijao informacije o svim promenama na nepokretnosti koju prati, potrebno je da popuni zahtev na sajtu RGZ verifikovan elektronskim potpisom, a sva obaveštenja će mu stizati putem elektronske pošte bez odlaska na šalter ili svakodnevnog proveravanja u aplikaciji eKatastar na sajtu RGZ.

Masovna primena ove aplikacije direktno će uticati na promenu loših navika u društvu – pokušaje reketiranja vlasnika nepokretnosti i korišćenje pravnog okvira za prevare, stoji u saopštenju.

Kreiranjem „Katastarskog alarma“ RGZ je zaokružio sistem koji efikasno štiti prava građana nad nepokretnostima, a obuhvata korišćenje ePečata, servisa za potvrđivanje autentičnosti elektronskih dokumenata i najmoderniju aplikaciju za odbranu od sajber napada.

Digitalnim servisima RGZ je maksimalno pojačao odbrambene redove prema korupciji i uveo politiku nulte tolerancije za iznudu – reket, ističe se i apeluje na vlasnike nepokretnosti da koriste „Katastarski alarm“
kako bi pravovremeno mogli da prijave MUP i sudovima lica koja zloupotrebljavaju podnošenje zahteva da bi pribavili protivpravnu korist i napravili štetu.

Izvor: FoNet

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare