Katastar: Nove mere protiv ucenjivača

BEOGRAD

Republički geodetski zavod ukazao je danas da je sa porastom investicija i sve većom ekspanzijom građevinske industrije “naglo uvećan broj slučajeva ucenjivanja vlasnika nepokretnosti” podnošenjem katastru “očigledno neosnovanih zahteva za zabeležbe” i istakao da je svim katastrima dato uputstvo da takve zahteve odmah odbacuju.

U saopštenju Zavod je naveo da neodgovorni pojedinci čim saznaju da se na određenom zemljištu ili objektu planira izgradnja ili promet u cilju investicija, “zatrpavaju” te nepokretnosti zahtevima za upis zabeležbe spora, potpuno svesni da nemaju ispravu na osnovu koje bi mogao da se zabeleži spor.

Zavod je dodao da najčešće podnose više zahteva u kratkom periodu i čim se jedan zahtev reši, izjavljuju žalbu, kada se odbije žalba, ponovo podnose isti ili sličan zahtev, o kojem opet mora da se reši, i tako u krug.

“Iako katastar redovno odbacuje te zahteve, ponovnim podnošenjem i korišćenjem žalbi stvara se utisak da sistem ne može da se izbori sa njima. Vlasnik nepokretnosti zbog toga trpi pritisak jer mu se u izvodu iz katastra stalno pojavljuju zahtevi za zabeležbu spora u teretima, usled čega gubi poverenje potencijalnih kupaca,  odnosno ulagača i etiketira se kao problematičan”, predočio je Zavod.

Vlasnik nepokretnosti onda postaje laka meta i suočen sa probijanjem rokova i propašću planova, spreman je za “dogovor” sa onima koji su mu problem i napravili, istakao je Zavodi ocenio da se radi o klasičnoj iznudi.

Prema Zavodu, sličnih pojava je bilo i ranije ali su u poslednje vreme višestruko dobile na zamahu, pa je odlučeno da se urgentno reaguje i svim katastrima je dato uputstvo kako da slučajeve zloupotrebe zahteva za zabeležbu prepoznaju i kako da reaguju.

“Takvi zahtevi će se odbacivati odmah ‘sa vrata’, tako da im se ne ostavi prostor da uđu u proceduralne zavrzlame. Istovremeno se onemogućava da neki od zaposlenih u katastru dođu u iskušenje da pomažu reketašima prolongiranjem postupaka, izgovarajući se na nedovoljno jasne procedure”, istakao je Zavod. 

Zavod je na taj način, u okviru zakonskih mogućnosti, maksimalno “zategao” liniju odbrane prema onima koji rade protiv interesa sigurnosti pravnog prometa i uveo politiku nulte tolerancije za reketaše, navodi se u saopštenju i apeluje na vlasnike nepokretnosti da zaštitu od lica koja zloupotrebljavaju podnošenje zahteva samo da bi naneli drugome štetu, potraže i pred sudovima, koji jedino mogu kazniti počinioce.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare