Katarina Baćević ilustrovala dva udžbenika za Medicinski fakultet i spojila farmaciju i crtanje

NIŠ

Smatram da bi trebalo da se neguje ono što nas vuče iznutra, da se ljudi bave onim što osećaju da im prija i donosi dobro u životu, da se neguje kreativnost i stvaralaštvo, nebitno koliko je šta “tehnički dobro”, da ne bude bitno da li se od toga zarađuje ili ne, da li će to neko videti ili ne, da se stvara, jer nas to ispunjava i bogati u životu, poručuje Katarina Baćević (28), talentovana mlada Nišlijka koja je po struci farmaceut ali se nikada u životu nije odrekla crtanja. Ilustrovala je  i dva udžbenika namenjena studentima Medicinskog fakulteta, „Osnova savremene farmaceutske prakse“ i „Priručnika iz farmakoterapije pregled odabranih slučajeva“. Dodaje da je na taj način spojila dve svoje ljubavi, prema umetnosti koja je privlači od ranog detinsjtva i farmaciji za koju se kasnije odlučila.

„Ideja da se bavim ilustracijom nastala je pre ideje o izučavanju medicinskih nauka i farmacije. Kako crtam od malena, trudila sam se, mada je to i delom prirodno ostajalo – da nastavim da crtam. Dopala mi se ideja da ilustrujem knjige i onda je tako kroz par godina došlo nekoliko knjiga koje traže ilustraciju, a ja sam ih  rado prihvatila“, kaže Katirana i dodaje da joj je mnogo lakše da ilustruje  knjige sa sadržajem koji poznaje jer tačno zna šta je potrebno ilustracijom naglasiti, a to je, upravo, slučaj sa udžbenicima iz farmacije.

                    Koliko dugo će raditi na nekoj ilustraciji zavisi od ideja. Dešava se da neku ilustraciju završi za samo nekoliko dana, ali ne retko na nekoj ilustraciji radi i duže, pa i do mesec dana.

                      „Nema nekih pravila. Dobar deo zavisi od ideje. Nekad smišljam duže ideju, nekad se brzo javi i onda se skicira, crta, prepravlja, boji… Recimo nekoliko sati, nekoliko dana, neke sam radila i mesecima“, objašnjava Katarina.

                      Inspiracija je ono što ilustraciju čini potpunom, a ova mlada talentovana Nišlijka inspiraciju nalazi gotovo u svemu što se događa oko nje. To mogu da budu situacije, ljudi, odnosi među  ljudima, muzika.

                      “  Nekad inspiracija potekne iznutra, ispliva nešto što je možda bilo u podsvesti, desi mi se i da sanjam, pa da ideju iz sna iskoristim. Inspiracija je svuda. Onda kada je nema, kažu da čovek treba samo da sedne i da radi i da će doći, u to sam se uverila da je istina. Sednem i razmišljam, pustim misli, skiciram i inspiracija dođe“, ističe Katarina.

                       Pored knjiga za fakultet Katarina je ilustrovala i knjige  “Na putu do vrha” Vladimira Miletića. Bila je to prva knjiga za koju je radila ilistrucaje. Potom je tu knjiga  “Više od igre” i “Igrate li šah na poslu” istog autora,  “Sa druge strane obloga” Bogdana Stevanovića Blogdana, “Razgovori sa majkom Božijom” Stojana Bogdanovića, “Bela Eva” i “Crna Eva” Miloša Švonje u izdavaštvu Prometeja. Trenutno sarađuje i sa autorima iz izdavačke kućom Bitije.                        „Radila sam ilustraciju i scenario za pesmu Marka Louisa “Ninana”, kao i naslovnu stranu albuma “Euridika”, ponosno ističe Katarina.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare