KATA STOJANOVIĆ: DISKRIMINISANI SMO OD SAMOG POČETKA

 

LESKOVAC

 

Sekretar Udruženja obolelih od multiple skleroze Jablaničkog okruga  Kata Stojanović rekla je danas da to udruženje diskriminisano od samog početka svog postojanja.

 

Ona je na press konferenciji objasnila i zbog čega je to udruženje nekoliko dana ranije držalo konferenciju u prostorijama Demokratske stranke i demantovala priču koja je stvorena u javnosti da ih je DS iskoristio.

„Istina je da smo mi iskoristili njih. Oni su nam samo ustupili svoj medijski termin, jer mi nismo mogli da brzo dođemo do novinara i izložimo svoj problem, a sama tema je bila „sveža“. Saša Stojanović je rekao da ima nameru da tog dana priča o projektima i svemu ovome, mi smo ga zamolili da nama ustupi termin, što je on velikodušno uradio.“

Stojanovićeva je posle toga rekla i da je udruženje diskriminisano od samog osnivanja.

„Mi nemamo službe podrške, a to su geronto-domaćice, personalni asistenti, pratioci, dadilje za ljude koji se nalaze u krevetu. Imamo članove koji su vezani za krevet i apsolutno ništa ne mogu da urade. Prošle godine je gradonačelnik te geronto-domaćice, koje smo mi tražili, dodelio Ustanovi za starija i odrasla lica Leskovac, iako oni imaju kompletnu službu koja brine o starim licima. To je u redu, ali su geronto-domaćice potrebne i našim članovima. 2014. godine, kad nas je uhvatila poplava, bilo je sve apsolutno buđavo, memljivo… Gradonačelnika smo mnogo puta molili da napravi komisiju koja će doći u udruženje i vidi kakvu smo štetu pretpreli, ali od toga ništa nije bilo. Veoma su nekulturni kad je vlast u pitanju, a naročito Suzana Stanković Ilić, načelnica društvenih delatnosti. Ona ne ume da odgovori ni na ono na šta je pismeno zamolimo. Nikad nije to uradila, niti je posetila udruženje do onog momenta kada smo ga adaptirali. Postali smo joj žulj 3. decembra prošle godine kada smo je javno prozvali zbog te diskriminacije i što nije došla na jednu našu i nama veoma važnu izložbu. Ta se izložba kretala po gradovima širom cele Srbije. Ona nije došla zato što je nismo pozvali da otvori tu izložbu.“

Stojanovićeva je iznela i optužbe na način podele sredstava za finansiranje udruženja kao diskriminatorske.

„Sva srodna udruženja, odnosno udruženja osoba sa invaliditetom, njih osam, su dobili po 550.000, koliko su tražili, osim nas koji smo uskraćeni i dobili smo 400.000. Smatramo da je to kazna i osveta za, sigurni smo, zbog te prozivke. Ona može da se sveti bilo kome, ali za svoje pare, a ne za pare iz budžeta. Prozvala nas je i čelnicima udruženja koji su uzeli novac, međutim, radi se o koordinatorima projekta koji su nešto radili i za to su plaćeni, što je, uostalom, predviđeno projektom.“

Po rečima Kate Stojanović, Suzana Stanković Ilić je napravila i sigmatizaciju, pojasnivši da se radi o zakonskom prekršaju, citirajući član Zakona o diskriminaciji osoba sa invaliditetom, jer je zabranjeno prebacivanje krivične ili odgovornosti isključivo na osobu koja je pretrpela nejednak tretman u odnosu na ostale osobe, odnosno u odnosu na osobe sa invaliditetom.

Predrag Jovanović, predsednik udruženja je dodao da oni kao udruženje nemaju ništa protiv ostalih udruženja, podržavamo ih i pozdravljamo što je, recimo „Duga“ dobila sredstva, ali tražimo da budemo jednako tretirani.

„Sada moramo da smanjujemo lekarske radionice, uskratićemo našim „ležećim“ članovima uslugu koju su imali jednom nedeljno da im u posetu dođe psiholog. Od para koje dobijamo plaćamo i komunalije…“

U Leskovcu ima oko 300-400 osoba obolelih od multiple skleroze, a osamdesetak njih su članovi Udruženja obolelih od MS-a, što ih čini najbrojnijim među srodnim udruženjima.

 

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Zoran
Zoran
8 godine pre

Problemi su u udruzenju a ne van njega.Od ove opstine ste dosta dobili.Na cemu trosite vi taj novac koji dobijate?Na putovanja,proslave,rodjendane.Usmerite novac u tom pravcu da ne zavisite mnogo od opstine.Osam udruzenja po 500 000 je 4 000 000 a to je veliki novac i to je novac gradjana Leskovca.