“Karminom Buranom ” i nastupom horova iz Niša i Leskovca počele horske svečanosti

NIŠ

Na letnjoj pozornici niške tvrđavi sinoć je nišlijama i njihovim gostima priredjen svojevrstan spektakl kakav do sada  nisu imale prilike da vide , a još manje da u njemu učestvuju.

A učestvovali su svi – horski pevači i publika.

Pevali su zajedno , čak i igrali kako na pozornici tako i u publici. U taktu i muzičkoj obradi orilo se niškom Tvrđavom iz hiljade grla „ananas“ i „ kivi“ ( u prvom, drugom i trećem horskom glasu) i horskom izvođenju publike a da je pritom ta neobičnost izazivala radost i oduševljenje prisutnih naviknutih na ozbiljnost horskog repertoara.

Na ovogodišnjem festivalu , kako je i prilikom otvarnja objasnila umetnički direktor dr Tamara Adamov Petijević , uveden je društveno odgovorni koncept „Open sining“ – otvoreno prvanje koji je osmislila i patentirala najveća evropska horska asocijacija Evropa Kantat i koji se primenjuje ne mnogim festivalima, a sada je to izazvalo pozitivne ireakcije niške publike.

Naravno ozbiljan horski repertoar nije izostao. Svečanost  otvaranja manifestacije horova –  27 Internacionalnie horskie svečanosti otvorili su združeni niški horovi  ( Hor crkve Sveti Nikola sa prijateljima, hor Voda živa i hor profesor Muzičke škole ) pod dirigentskom palicom Miroslava Ivankovića. Oni  su pevali rije „Simonida“, „Tamo daleko „ i „ Golema č,čkalica“, sve numere za koje je zaslužna Dragana Veličković, Nišlijka poznata u svetu horske umetnosti, po svojim autorskim delima. Solista je bio protojerej Zoran Filipović. Učestvovao je i Hor dirigenata Srpske horsje asocijacije.

Pravo osveženje za publiku bilo je učešće dečjeg hora „Zvezdice“iz Leskovca kao i hora osnovne škole „Sveti Sava“ i hora osnovne škole „Ratko Vukičević“ iz Niša, koje je za ovaj nastup pripremio Dalibor Marković. Oni su uz horsko pevanje animirali publiku da zajedno igraju i pevaju a imali su i učešće u centalnom događaju  – maestralnom izvođenju Carmine Burane od strane Hora i Simfonijskog orkestra Radio televizije Srbije. U izvođenju ovog neprikosnovenog scenskog dela učestvovali su i solisti – sopran Aleksandra Jovanović, tenor Aleksandar Tolimir i bariton Dragutin Matić. Ovo izvođenje , kako bi se slengovski reklo bilo je „da se naježiš“. Letnja pozornica je disala u dramatičnim a potom laganim i nežnim taktovima. Telefoni su bili upaljeni i uživo preko društvenih mreža prenosili su se delovi ovog maestralnog scenskog događaja.

Maestro Bojan Suđić, najistaknutije dirigentsko ime srpske muzike danas , koji je više od decenije umetnički direktor Muzičke produkcije RTS-a i šef i dirigent Simfonijskog orkestra RTS-a i Hora RTS-a , bio je zaslužan za aplauz koji se dugo nije stišavao na Letnjoj pozornici niške Tvrđave. On je na kraju koncerta pozvao učesnikei svih gostujućih takmičarskih horova da se pridruži horu RTS-a  i dirigovao deo iz Carmine Burane,  jednog od najčuvenijih dela svetske muzičke literature -Karla Orfa, koja je ovog puta „grunula“ iz 500 glasova. Impozantno, vanvremenski, maestralno.

Horovi iz Bugarske, Makedonije, Rusije, Mađarske , Grčke i Republike Srpske , koji učestvuju u zvaničnom, takmičarskom delu festivala, pevali su usaglašeno, punim glasovima što je dodatno izazvalo da prolome aplauz Tvrđavom.

Umetnički direktor Tamara Adamov Petijević  kazala je „da nijedna čovekova aktivnost ne može da ujedini toliko različitih ljudi da zajedničkim delovanjem stvara sklad od nesklada, kao šro može gorsko pevanje. Ono može da nadoknadi ono što je u društvu već izgubljeno. Ona je pozvala nišku publiku da prati 27 Horske svečanosti koji će se održavati do 8. jula , i to kako zvanično takmičenje u Tvrđavi, tako i svojevrsne koncerte učesnika po niškim ulicama i trgovima.

Horske svečanosti je u ime grada otvorija gradska većnica za kulturu Jelena Mitrovski koja je kazala da je ova manifestacije duge tradicije i visokog međunarodnog ugleda.

„Grad Niš prepoznaje značaj ovog festivala i želi da , pre svega, među mladim ljudima širi ljubav za muziku koja se kroz umetnost i lepotu ugrađuje. „ Ona je svim učesnicima poželela puno uspeha.

Za danas je predviđen svečani defile horova gradom, sa revijalnim koncertima, koji će krenuti u 18,00 od Studenskog doma kod Pravnog fakulteta a od 22,30, nakon Open singinga , na Letnjoj pozornici u Tvrđavi koncert će imati vokalna grupa Konstantin iz Niša.

U takmičarskom delu učestvovaće hor i ansambl „Alliluia“ iz Beograda, hor „France Prešern“ iz Skoplja, mešoviti hor „Sinhroni Wkfrasi“ iz Grčke, hor „Eledia“ iz Rusije i mešoviti hor AKUD Sonja Marinković Univerziteta u Novom Sadu.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare