Karijerni vodič Gimnazije „Svetozar Marković“ u Nišu

 NIŠ

Gimnazija „Svetozar Marković“ je na svom zvaničnom sajtu objavila Karijerni vodić za učenike pod simboličnim nazivom „paket prve pomoći“ a sa nanaslovom „Budućnost iza ugla“. Vodič se korisnicima prevashodno distribuira u elektronskoj formi. Autor vodiča je  Miša J. LJubenović, psiholog i koordinator Tima za profesionalnu orijentaciju i karijerno vođenje i savetovanje, a san vodič i rezultat Sjama obrazovanja koji je krajem protekle godine organizovan u ovoj gimnaziji i čija je posećenost bila daleko iznad očekivane.

     „Ovaj vodič, simbolično nazvan „paket prve pomoći“, jer on to na neki način zaista jeste, nastao je kao deo programa karijernog vođenja i savetovanja koji se realizuje u Gimnaziji „ Svetozar Marković“ u Nišu. Namenjen je svim učenicima, njihovim roditeljima, odnosno zakonskim zastupnicima, realizatorima programa karijernog vođenja i savetovanja, upravi Gimnazije, članovima Saveta roditelja i Školskog odbora, kao i svim ostalim zainteresovanim nastavnicima i stručnim saradnicima“, navodi autor u uvodonom delu vodiča.

     NJegova osnovna svrha je da učenicima pomogne pri izboru odgovarajućeg studijskog programa nakon završetka srednjeg obrazovanja.

    „Zahvaljujući vodiču učenik može da stekne potpuniji uvid u sve raspoložive studijske programe koji se u Srbiji nude na državnim i privatnim univerzitetima, ali i da preko datih linkova pronađeš željenu informaciju o studijama u inostranstvu. Do određenog univerziteta, fakulteta, akademije i visoke škole strukovnih studija dolazi iz sadržaja, klikom na birani naslov. Zatim, unoseći ključne pojmove preko funkcije find u dokumentu, brzo i lako može da pronađe ono što traži“, navodi se u vodiću.

      Primera radi, ako je učenik  zainteresovan da studira arhitekturu, ukucavanjem ključne reči, brzo će videti na kojim se sve univerzitetima i fakultetima u Srbiji izučava ova nauka. Klikom na ponuđene linkove koji prate svaki fakultet, može sa zvaničnog sajta da dobije podrobnije inoformacije o uslovima upisa, prijemnim ispitima, nastavnom programu, trajanju studija i drugim mogućnostima koje nudi dati fakultet, kao što su studentske razmene, projekti, saradnja sa drugim obrazovnim i privrednim institucijama itd.

    „ Preporučujemo  da učenik pažljivo pregleda vodič, i da ga pokaže svojim roditeljima. Ključne informacije na koje bi trebalo da obrati pažnju, kada izađe na određeni sajt, jesu koje studijske programe i module nudi ustanova, kog su stepena studije, odnosno koliko traju, koji naziv se stiče po završetku studija, koji su uslovi upisa, koja je cena školske godine, ako je reč o privatnoj ustanovi ili ako se nađe među samofinansirajućim studentima i, naravno, da neizostavno pogleda nastavni plan, odnosno listu predmeta u svakoj godini studija“, savet je za korisnike ovog vodiča.

     Na listi ovog vodiča našli svi akreditovani univerziteti i fakulteti. Ipak, treba imati u vidu da su moguća odstupanja, kako u pogledu akreditacija, koje važe za određeni vremenski period, tako i u vezi studijskih grupa, odnosno programa koji se nude. Zbog toga se svakom učeniku preporučuje da podrobnije informacije pronađe preko zvaničnih sajtova ustanova, odnosno putem telefona ili u ličnom kontaktu sa zaposlenima u studentskim službama. Drugi razlog za kontaktiranje fakulteta je mogućnost odstupanja od informacija koje su date u vodiču.

    U vodiču je predstavljena i Šangajska lista a nalaze se i sto prvih univerziteta na listi ukoliko se učenici opredele za studije van Srbije, odnosno na nekom stranom univerzitetu.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare