Kapitalni projekti u opstini Pantalej

NIS

Naučno tehnološki park, laboratorijska lamela Elektronskog fakulteta, stanovi za pripadnike bezbednosnih službi – kapitalni objekti za 2018 u opštini Pantelej –

Predstavnici Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj u okviru priprema Projekta  razvoja  grada Niša za narednu godinu sastali su se sa rukovodstvom gradske opštie Pantelej  i predsednicima svih mesnih zajednica ove opštine. Razgovarali su o najvažnijim problemima koje treba rešavati u narednoj godini i projektima koje treba realizovati u ovoj gradskoj opštini.

Opština  Pantelej ima specifičnu, različitu organizaciju u odnosu na druge gradske opštine jer imaju mesne zajednice i u mogućnosti su da na bolji način identifikuju potrebe koje bi trebalo realizovati u 2019. Godini.

Najveći prioriteti koje smo do sada identifikovali vezano za Program razvoja Grada za 2019. Godinu  su naučno tehnološki park, izgradnja višenamenske laboratorijske lamele Elektronskog fakulteta , izgradnja stanova za pripadnike bezbednosnih službi MUPa I Vojske Srbije , kako prve faze tako i stvaranje uslova za izgradnju druge faze tih stanova, imovinska i planska priprema za izgradnju Somborskog bulevara, odnosno spajanje Bulevara sa Košara sa Somborskim bulevarom “, rekao je direktor Milan Ranđelović, direktor KLERA.

Pored ovih projekara radiće se i  izradi projektno tehničke dokumentacije za izgradnju ekspo centra,  nove zelene pijace na prostoru sadašnjeg OTC-a. Kako kaže Milan Ranđelović “ ukoliko budemo dovoljno brzi i obezbedili finansiranje  postoji mogućnost da se uđe i u realizaciju tih projekata.”

Ključni problem  je nedostatak komunalne infrastrukture , pre svega u obodnim delovima grada i na seoskom području , loš kvalitet puteva , nedosatak vodovodne i  posebno kanalizacione mreže . Shodno tome će u budžetu za 2019. najviše sredstava biti izdvojeno za  primarne infrastrukture  i rehabilitaviju saobraćajnica na prigradskom i seoskom području.

“  Sastali smo se predsednicima mesnih zajednica da utvrdimo priritete u ovom dokumentu koji je za nas izuzetno važan. Šta je to najpotrebnije građanima da bi lakše živeli i opstajali tamo gde jesu, a posebno na seoskom području . Politika Vlade republike Srbije i ove drževe jeste da se mladi zadrže na seoskom području, kako ne bi opterećivali grad. U selu imaju stambene i sve ostale uslove za život, ali moramo da im omogučimo da imaju bar približno ono što ima u gradu da imaju i na selu” rekao je prdsdnik gradske opštine Pantelej Bratimir Vasiljević

Infrastrukturni objekati, kanalizacija i vodovodna mreža , zadružni domovi ,najznačajniji su problemi koje su izdvojili predsednici mesnih zajednica.

“ To su uglavnom oni problemi  koji se poklapaju i sa predlozim koje smo mi dali. Nije bilo velikih razlika . Uspeli smo da usaglasimo potrebe mesnih zajednica i planova”, rekao je Vasiljević.

“Ovaj dokumenat obuhvata sve ono što je potrebno, a koliko će sredstava biti za 2019. godinu , to je druga priča. Ne mora sve da bude zasnovano na budžetu Grada. Tražiće se o drugi izvori , i republičkii drugi fondovi, gde god može eventualno da se ubrza izgradnja toga što je neophodno, kako bi se stvari menjale na bolje i kako bi se uslovi za seosko stanovništvo  približno bili isti kao za gradsko” zaključio je Vasiljević .

Do usvajanja Programa ostalo je oko mesec dana   i u ovom periodu će se organizovati još nekoliko javnih rasprava.   U sklopu  procesa pripreme KLER kontaktira  preko 150 različitih nosilaca. Rezultat toga je identifikacija potreba stanovništva na konkretnim teritorijama.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare