Kapitalni projekti u Nišu

NIŠđ

Završetak radova u Naučno-tehnološkom parku i na Studentskom domu tehničkih fakulteta, glavnom gradskom trgu sa rekonstrukcijom Tvrđavskog mosta, stadiona Radničkog, početak realizacija projekta fabrike za preradu otpadnih voda, kao i radovi na bedemu Tvrđave i arheološkom parku Medijana, prioriteti su Programa razvoja grada za narednu godinu. Priprema dokumentacije za Ekspo centar, pristupanje izradi studije izvodljivosti za železničku obilaznicu oko grada i početak izrade dokumentacije za logističku zonu na niškom aerodromu, takođe, među prioritetnim su poslovima u 2020. Godini.

            Najveća investicija u oblasti zaštite životne sredine u Srbiji je projekat izgradnje fabrike za preradu otpadnih voda, vredan 55 miliona evra, za koji se sredinom naredne godine očekuje raspisivanje međunarodnog tendera, dok je Naučno-tehnološki park jedinstveni kapitalni projekat.

           “Program razvoja grada je operacionalizacija akcionog plana Strategije održivog razvoja Grada Niša. U ovaj proces izrade programa uključili smo 212 institucija, koje smo pozvali da daju svoje mišljenje o projektima”, rekao je Ivan Pavlović, rukovodilac sektora za pripremu projekata Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj i projekte.

        Grad će, zajedno sa Evropskom investicionom bankom i Francuskom razvojnom agencijom otpočeti realizaciju studije izvodljivosti za koridor nakon izmeštanja železničke pruge iz grada.

           “Time će se definisati potpuno nova dimenzija saobraćaja, izgradnjom novih bulevara, sa pešačkim i biciklističkim stazama i uvođenjem lakog šinskog prevoza”, objasnio je Pavlović.

           Grad Niš će počevši od naredne godine, imati sedmogodišnji Plan razvoja i na osnovu toga srednjoročni, trogodišnji akcioni plan razvoja.

            Pavlović naglašava i da je Strategijom održivog razvoja definisan i pravac upravljanja razvojem grada, odnosno rad javne uprave.

            “To obuhvata, između ostalog, transparentan rad, otvorene podatke, učešće građana i saradnju sa organizacijama civilnog društvba”, naveo je Pavlović.

        U planu je održavanje još jedne rasprave Pre nego što se o Planu razvoja izjasne gradski većnici i odbornici Skupštine grada održaće se još jedna javna rasprava.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare