Kandić: Vlasti u Beogradu i Prištini štite odgovorne za nestale

BEOGRAD

Vlasti u Srbiji štite generale vojske i policije od krivične odgovornosti za zločine počinjene na Kosovu, a to se dešava i u Prištini, rečeno je danas tokom onlajn skupa posvećenog efikasnosti institucija Srbije i Kosova u pronalaženju osoba nestalih tokom rata.

Osnivač Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić je izjavila da veliki broj institucija u Srbiji i na Kosovu poseduje baze podataka i evidencije o nestalima, ekshumacijama, masovnim grobnicama i mogućim lokacijama grobnica, ali da do javnosti nije došao nijedan izveštaj tih zvaničnih tela.

Nismo videli rezultate vladinih tela koji predstavlju ozbiljnu pomoć u potrazi za nestalima, rekla je Nataša Kandić, navodeći da javnu evidenciju imaju samo Međunarodni komitet Crvenog krsta (MKCK) i Međunarodna komisija za nestale osobe.

Bilo je dovoljno vremena da zvanične komisije i tela u Srbiji i na Kosovu dođu do podataka koji su mogli dovesti do razjašnjenja sudbine nestalih i pronalaženja masovnih grobnica, izjavila je Nataša Kandić.

Prema njenim rečima, treba javno govoriti o tome šta su srpske snage činile tokom rata na Kosovu, ali i o zločinima Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) nad Srbima, Romima i Albancima.

Milica Andrić Rakić iz kosovske Nove društvene inicijative je izjavila da je vrlo teško doći do koherentnih informacija o nestalima, pošto civilna misija Ujedinjenih nacija, Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju, MKCK, Euleks i lokalne organizacije imaju različite podatke.

Prema podacima MKCK, prošle godine je na Kosovu izvršena ekshumacija na 10 lokacija, gde su pronađeni posmrtni ostaci 12 osoba, dok Euleks govori o devet ekshumacija, sa ostacima 13 tela, navela je Milica Andrić Rakić.

Ona je izjavila da kosovska javnost želi da se dijalog o normalizaciji donosa Prištine i Beograda prvenstveno bavi nestalim osobama.

Postoji negativan stav o Haškom specijalnom tribunalu za ratne zločine počinjene na Kosovu, kao o monoetničkom sudu koji neće doprineti pravdi za sve žrtve, jer će se baviti samo zločinima OVK. Tvrdi se da se radi o pokušaju revizije istorije i izjednačavanju zločina srpske stane sa postupcima OVK, rekla je Milica Andrić Rakić.

Ona je ocenila da će događaji u Hagu biti važni za odnose kosovskih Srba i Albanaca.

Na Kosovu je 41 osoba osuđena za ratne zločine, od čega su 34 Albanci. Više od 90 odsto tih presuda se odnosi na slučajeve gde su žrtve bili Albanci, a na osnovu dosadašnjih optužnica, takav će trend biti i u Hagu, izjavila je Milica Andrić Rakić.

Izvor: FoNet

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare