Kancelarija zaštitnika građana čestita Svetski dan deteta

VRANJE  

 

Kancelarija zaštitnika građana grada Vranja, svoj deci čestita njihov dan, 20. novembar – Svetski dan deteta. Na odrasle apeluje da prihvate koncept dečjih prava kao svakodnevnu praksu i da, kao pojedinci, daju doprinos što potpunijem ostvarivanju prava deteta u našoj zemlji. Kancelarija podseća da se u Srbiji, kao i širom sveta, obeležava ovaj najvažniji dečji praznik, uz poruku da u ostvarivanju i zaštiti prava deteta, ne sme biti kompromisa.

 

Svetski dan deteta obeležava se na dan kada je Generalna skupština UN 1989. godine, usvojila Konvenciju o pravima deteta, kao međunarodni dokument u oblasti ljudskih prava, koji se posebno bavi decom i u kojem su, na jednom mestu, obuhvaćena sva dečja prava. Konvenciju je do sada ratifikovalo više od 190 država, među kojima je i Srbija, a Svetski dan deteta je ustanovljen sa ciljem da se u svim državama sveta obeležava istog dana, 20. novembra. Konvencija počiva na četiri osnovna principa, bez kojih nije moguće ostvariti ni ostala prava – pravo na život, opstanak i razvoj, nediskriminacija, najbolji interes deteta i uvažavanje mišljenja deteta.

„Ovaj dan nam pruža još jednu priliku da se podsetimo da je suština prava deteta da im se obezbedi život i razvoj u sigurnom i zdravom okruženju, da bi mogli da ostvare sve svoje potencijale i daju doprinos društvu i kao deca i kad odrastu. Smisao dečjih prava nije zamena autoriteta, već stvaranje preduslova za ostvarivanje ljudskih prava svakog pojedinca, bez obzira na uzrast“, navode iz Kancelarije zaštitnika građana u Vranju.

Zaštitnik građana grada Vranja podseća da je najveća odgovornost i obaveza, da se prava dece što doslednije ostvaruju.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare