KAMPANJA MISIJE OEBS-A NA KOSOVU O RODNOJ NEJEDNAKOSTI U NASLEDJIVANJU

PRIŠTINA

Misija OEBS-a na Kosovu započela je, danas u Prištini, kampanju kako bi pojačala informisanost o postojećim rodnim podelama u nasleđivanju i imovinskim pravima.

Kampanja obuhvata TV i radio spotove i trajaće dve nedelje.

Cilj kampanje je da učini da javnost, naročito zene, budu bolje upoznate sa svojim pravima na imovinu, sa fokusom na nasleđivanje i zajedničku bračnu imovinu,“rekao je ambasador Jean-Claude Schlumberger, šef Misije OEBS-a na Kosovu, prilikom započinjanja kampanje, tokom događaja na kojem su učestvovale članice odborničkih grupa žena sa centralnog i lokalnog nivoa.

„Za OEBS, činjenica da je samo oko osam odsto registrovane imovine na Kosovu u vlasništvu žena je zabrinjavajuća. Mi intenzivno radimo kako bi smo odgovorili na ovaj problem na svim nivoima društva. Mogućnost da se poseduje imovina i postigne jednak pristup u nasleđivanju je pravi način osnaživanja žena i čini ih ekonomski nezavisnim,“ dodao je on.

Kampanja dolazi nakon prezentacije Informativnog priručnika za ostvarivanje imovinskih i stambenih prava žena i muškaraca, koja je održana od septembra do novembra 2015. godine u svim regionima na Kosovu. Priručnik je važno informativno sredstvo za odborničke grupe žena na lokalnom nivou, opštinske službenike za rodnu ravnopravnost, kancelarije za katastar i ostale institucije sa lokalnog i centralnog nivoa koje se bave ovim pitanjima.

Materijal kampanje na srpskom i albanskom jeziku dostupan je na: http://www.osce.org/sr/kosovo/206746

Misija OEBS-a na Kosovu ima mandat da zaštiti i unapredi ljudska prava, demokratizaciju i razvoj sektora za javnu bezbednost. Kampanja je deo napora Misije da pojača usklađivanje pravosudnog sistema sa međunarodnim standardima i standardima ljudskih prava.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare