Kamberi: Srpska premijerka izrazila rasističke stavove prema albanskoj naciji

BUJANOVAC

Predsednik Partije za demokratsko delovanje (PDD) Šaip Kamberi, koji je i predsednik opštine Bujanovca, rekao je danas za JUGpress da su „narativi fašizma, ksenofobije i rasizma postali svakodnevnica govora najviših srpskih državnih zvaničnika u odnosu na Albance”.

On je rekao I da je  “srpska premijerka Ana Brnabić javno i u prisustvu Šefa misije EU Sema Fabrivija , predstavljajući kosovske Albance kao “ljude koji su tek došli iz šume”, izrazila rasističke stavove prema jednoj celoj naciji”.

“Njen pristup, zasnovan na srpskim stereotipima o Albancima koji potiču od vremena balkanskih ratova, čiji je cilj bio da se Albanci prikažu kao divljaci kako bi se opravdala okupacija njihove zemlje, nakon povlačenja Osmanskog carstva, pokazuje najbolje da je i sadašnji srpski stav prema Albancima rasistički, smatrajući ih ljudima inferiornijima od sebe”, navodi Kamberi.

“Pre nekoliko dana srpski ministar odbrane naziva Albance “šiptari” i javno se ponosi onim što je izjavio, dok je sam srpski predsednik, tokom svog obraćanja poslanicima u Narodnoj Skupštiniu na temi Kosova, u nekoliko navrata Albance okvalifikovao kao siledžije i razbojnike”, dodao je Kamberi.

On ocenjuje da “ovo nije put pomirenja koji bi trebalo slijediti u izgradnji novih odnosa između dva naroda” I da “ to nije put koji bi trebalo da zastupa  država koja je , tvrdi Kamberi “počinila teške zločine protiv čovečnosti na Kosovu”.

“Govor i mentalitet Jovana Cvijića, Vase Čubrillovića I drugih  na kraju krajeva je nesreća same Srbije I oni govore o samoj Srbiji”, rekao je Kamberi koji dodaje da je “iluzija klasne i kulturne superiornosti takođe pokazatelj zaostalosti političkih elita u Srbiji” I da tako “pre svega vređaju sebe a I i ispadaju i smešni”.

“Ne očekuje se od Ane Brnabić da se izvini za ove rasističke kvalifikacije. Očigledno da vaspitanje i obrazovanje nisu na vreme uradile svoje”, smatra Kamberi koji kaže da je “srpska premijerka odgovor dobila upravo od šefova Fabricija u Briselu, koji su jasno pokazali koliko je Srbija daleko od evropskih vrednosti”.

“Možda i dalje živi sa smešnom srpskom legendom  po kojoj dok su “Srbi jeli pozlaćenom  kašikom, Evropa je jela rukama””, pita Kamberi. Dodaje da je “možda to dominantna bibliografija u bibliteci Ane Brnabić. S knjigama o Karadžiću i Mladiću kao herojima?” I kaže da “Albanci u tome ne mogu pomoći!!!!”

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare