Kamberi: SNS u Medvedji prekršio pravilo multietničke vlasti

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

BUJANOVAC

Dosadašnji predsednik opštine Bujanovac Šaip Kamberi rekao je danas za JUGpress da je princip multietničnosti ranije prekršio SNS u Medvedji, u kojoj nema Albanaca u lokalnoj vlasti i da , zbog toga, nisu na mestu kritike na račun albanskih političara u Bujanovcu.

„SNS je imao određene pregovore sa nekim albanskim strankama, sa Partijom za demokratsko delovanje nije., jedine pregovore koje je PDD obavila do postizanja sporazuma je bilo sa albanskim strankama”, rekao je Kamberi.

On je dodao da se “sada govori o očuvanju nekog principa koji je uspostavljen izborima 2002. godine, ali za javnost moramo da kažemo istinu, taj princip je promenjen pre gotovo dve godine kada su u Medveđi Albanci potpuno izbačeni iz lokalne samouprave”.

On je rekao I da se u Bujanovcu od 2002. godine formira multietnička vlast i u nijednom sazivu skupštine predsednik skupštine nije bio Srbin. Mi smo očuvali taj princip koji je tada uspostavljene da Albanac bude predsednik skupštine i predsednik opštine”, objasnio je .

“ U Preševu Srbi su na vlasti sa 2-3%, sa dva odbornika čine većinu u lokalnoj samoupravi, a u Medveđi se nije našlo za shodno da tri Albanca budu deo lokalne samouprave.Dakle, ako postoji neko ko je prekršio princip uspostavljen 2002. godine, to je SNS i to su prvi put uradili u Medveđi”, naveo je Kamberi.

On je I jedan od tri poslanika u novom sazivu Skupštine Srbije.

“ Što se tiče Bujanovca, mi smo imali jednu konsultaciju sa predsednikom Vučićem, nadam se da će biti i druge runde, videćemo… Mi smo njemu kao predstavnici Albanaca dostavili naše zahteve. Šta će, kako će i da li će o tim zahtevima biti odlučeno, hoće li u novoj vladi postojati volja za razgovor sa Albanicima o pokretanju razgovora oko plana od sedam tačaka, videćemo, rekao je Kmaberi.

“Ukoliko se ta volja bude pokazala, naravno da uvek postoji volja i za korekcijom na lokalnom nivou”, dodao je Kamberi.

“ Poštovanje jednog demokratskog principa ne može da važi samo u jednoj strukturi vlasti. mi godinama dajemo primer kako se radi i gradi multietnička vlast u Bujanovcu, ali nikada u celom ovom periodu od 2002. godine nismo imali dovoljno pažnje vlade u Beogradu za našim osnovnim zahtevom oko integracije Albanaca u državne institucije”, objasnio je on.

Na pitanje da li to znači da je postojanje multietničke vlasti u Bujanovcu uslovljeno razgovorom sa Vučićem, Kamberi je rekao “ Mi smo njemu dostavili naše osnovne političke zahteve i videćemo kako će se i Vučić i novi premijer odnositi prema tim zahtevima. Ukoliko ima volje za razgovorom sa njihove strane, sigurno će je biti i sa naše”.

Na pitanje šta misli, kako će sve ovo sa jednoetničkomk vlašću u Bujanovcu da utiče na odnose izmedju albanske, srpske I romske zajednice u Bujanovcu , Kamberi je rekao “za sve funkcionere koji budu danas izabrani važiće zakoni koje će oni morati da poštuju. Disriminacija je strogo zabranjena. Oni su dali zakletvu da će se raditi po Ustavu, zakonu i Statutu Opštine Bujanovac, i nadam se da će tako i da postupaju”.

On  “ne veruje “ da “bilo ko od građana treba da se plaši da će biti diskriminisan, jer će nove institucije morati da poštuju zakone”.

Na pitanje da li će biti rebalansa budžeta I da li će biti promenjen postojeći odnos  60/40 za albansku I srpsku zajednicu u smislu investicija, zapošljavanja I slično , Kamberi je rekao da “ako bude rebalansa budžeta to će prvenstveno biti zbog udara na budžet zbog kovida-19”. “ Naš budžeet trpi posledice toga i eventualni rebalans će biti jedino zbog takvih pitanja”, tvrdo on

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare