Kakvi su planovi Centra za socijalni rad

LESKOVAC

Predrag Momčilović, direktor Centra za socijalni rad govoreći o planu i programu rada ove ustanove za 2022. godinu rekao je da će svoju delatnost obavljati kroz svoje davno formirane službe.

„CSR će obavljati i poslove koji se finansiraju iz budžeta Grada Leskovca, ali i mnoge postupke među kojima su porodična i pravna zaštita, socijalna zaštita, postupci sa elementima nasilja u porodici, postupci za ostvarivanje prava na novčanu socijalnu pomoć, tuđu negu i uvećani dodatak, a na osnovu Gradske odluke o socijalnoj zaštiti građana na teritoriji Grada Leskovca obavljaće pre svega i poslove koji se odnose na zbrinjavanje žena i dece žrtve porodičnog nasilja, poslove koji se odnose na negu i pomoć drugog lica u zgradi za socijalno stanovanje, pravo na smeštaj lica u Ustanovi za odrasle i starije osobe, pravo na jednokratnu novčanu pomoć… CSR očekuje oko 11.000 korisnika, povećanje broja postupaka vezano za porodično-pravnu zaštitu, pre svega mislim na poslove iz oblasti starateljstva, porodične odnose, postupke sa elementima nasilja u porodici, kao i postupke u vezi sa decom sa asocijalnim ponašanjem… Očekujemo i povećanje zahteva za smeštaj u Ustanovi za odrasle i starije osobe, dok manji broj korisnika na našoj evidenciji u narednoj godini očekujemo vezano za ostarivanje prava na socijalnu novčanu pomoć, jer je ovaj broj svake godine u blagom opadanju.“

Nenad Zdravković (Za Leskovac ZAJEDNO) je rekao da smatra da je stanje u centru dosta poboljšano, ali i upozorio direktora da „vodi računa oko jednokratne novčane pomoći, jer idu izbori, pa će početi da vam dolaze predsednici mesnih zajednica, odbora i drugi da traže tu pomoć i da dovode ljude kojima treba ta vrsta pomoći.“

Direktor Momčilović je rekao da se odluka o novčanoj pomoći donosi na zakonom utvrđen način, a to je na osnovu zahteva, stručnog rada socijalnog radnika i na kraju pravnik donosi rešenje koje potpisuje direktor ustanove.

U Centru za socijalni rad u 2022. godini biće angažovan 71 radnik na neodređeno vreme. Preko resornog ministarstva biće finansirano 36, a preko lokalne samouprave 35 radnika.

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Harry
Harry
2 godine pre

Plan je i da odlikuju Bobana Ilića za “nemerljiv doprinos u očuvanju lika i dela Grabonačelnika ovdašnjeg”. Eventualno put u Severnu Koreju – troškove snosi dobitnik.