Kakve su otpadne vode u Leskovcu

LESKOVAC

Maja Milošević-Milojić, pomoćnik direktora JKP „Vodovod“, na konferenciji za medije govorila je predtretmanu otpadnih voda u industriji, naglasivši da se kanalizacioni sistem sastoji od komunalnih i atmosferskih voda.

„Naš sistem je 98% kombinovani. Mi imamo iz tog razloga veću količinu vode, ali ne i veću zagađenost, pošto atmosferske vode razređuju štetne materije koje se mogu naći u kanalizacionoj vodi. S druge strane, industrija ima svoj predtretman koji mora da uskladi sa zakonskom regulativom do 2025. godine. Industija u našem gradu je to relativno uredila, tu i tamo se dese neke havarije u sistemu. Tu pre svega mislim na tekstilnu i hemijsku industriju, recimo „Falke“ ima izuzetnan predtretman otpadnih voda, kao i „Džinsi“, oni čak imaju i svoj bazen gde čuvaju šarane i gde ispuštaju svoju prerađenu otpadnu vodu, „Nevena“ takođe… Benzinske pumpe imaju izuzetne rezultate jer su ugradile separatore… Laboratorija za otpadne vode redovno vrši uzorkovanja na mesečnom nivou, nismo imali nekih većih problema.“

Ona ništa nije rekla o otpadnim vodama iz “Jure” i, naročito, fabrike “Aptiv” koja i nema obezbeđen odvod otpadnih voda već pražnjenje rezervoara sa njihovim otpadnim vodama plaća grad iz budžeta.

Maja Milošević-Milojić je govorila i o probnom radu Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i podsetila da je probni rad otpočeo 27.12.2021. godine.

„Mi smo trenutno pri završetku šestomesečnog puštanja u rad prve faze Postrojenja, objekti Linije vode. Vodu smo prečistili gotovo do onih graničnih vrednosti i parametara kako to zakonska regulativa nalaže. Mulj imamo 5-10-12 tona u zavisnosti od toga koja količina vode dođe na Postrojenje. Trenutno smo u fazi pripremnih radova, odnosno punjenja digestora vodom koja će se zagrejati u ovom mesecu, pošto je potrebno da ima 38 stepeni temperature, kako bi se mulj preusmerio na Liniju mulja i kako bi krenuo probni rad objekata Linije mulja, odnosno druge faze Postrojenja. Probni rad Linije mulja je predviđen tri meseca, ali paralelno sa poslednja tri meseca probnog rada Linije vode, zato što mulj koji se proizvede u Liniji vode se nakon određenog tehnološkog procesa preusmerava u Liniju mulja, pa kada se nakon anaerobne digestije, tj. izdvajanja metana odnosno biogasa, on se stabilizuje za još 5% u odnosu na ono kako izađe iz Linije vode, nakon čega se ponovo vraća u proces Linije vode i izlazi sa 25-30% suve materije, kao krajnji produkt koji se suši 30 dana na spoljnjoj temperaturi i kao takav deponuje na deponiju Željkovac.“

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
politika je cudo
politika je cudo
1 godina pre

Rece arhitekta kojem su kolege jedva cekale da vide ledja i kukale da ih oslobode od nje dok je radila projektovanje u struci u urbanizam. Sad pliva u tehnologijama.