Kako živeti sa prirodom i snaći se u njoj

 NIŠ

Na niškom Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja održan je Orijentiring seminar a nakon predavanja,  praktični deo seminara je održan u niškoj Tvrđavi, koji se završio trkom studenta. Seminar za studente i nastavnike osnovnih i srednjih škola je održan u oraganizaciji Orijentiring saveza Srbije u saradnji sa Fakultetom sporta i fizičkog vaspitanja u Nišu. Pokrovitelj događaja u Tvrđavi GO Crveni Krst.

Docent dr Nikola Stojanović i profesor dr Zvezdan Savić sa Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja u Nišu, sve u dogovoru sa Orijentiring savezom Srbije, došli su na ideju da srovedu seminar radi edukacije studenata i nastavnika osovnih i srednjih škola.

Cilj seminara je da se učesnicima približi značaj aktivnog boravka u prirodi kroz orijentirin

          „Aktuelna situacija sa pandemijom nas je uslovno naterala da vrednujemo prirodu i njena bogatsva. S tim u vezi, smatram da je promocija ovakvih sadržaja od esencijalnog značaja za buđenje svesti kod ljudi o blagodetima koje priroda pruža“, poručili su nosioci ideje današnjeg događaja.

            Učesnici seminara su, u okviru stručnog osposobljavanja, imatli priliku da steknu teorijska i praktična znanja od renomiranih eksperata u oblasti orijentiringa.

            U prvom delu seminara, profesor dr Irina Juhas je učesnike, u okviru svog teorijskog izlaganja, upoznala sa osnovama orijentiringa. Nakon ekspozea profesor Juhas, profesorka dr Slavica Bačanac je govorila o psihološkim aspektima i blagodetima orijentiringa.

             U drugom delu seminara, na terenu Niške tvrđave, učesnici su kroz praktičnu vežbu, rad sa kartom i kompasom, ovladali osnovama orijentiringa u prirodnom okruženju. Stručnim osposobljavanjem u oblasti orijentiringa, nastavnici će imati mogućnost da stečena znanja primene u praksi, čime značajno mogu doprineti kvalitetu nastavnog procesa, kao i stvaranju pozitivnih navika prema aktivnom boravku u prirodi. Ishodi seminara su bili svakako pozitivni, što se ogledalo u aktivnoj diskusiji na teorijskom i aktivnim učešćem na praktičnoj vežbi.

              Na kraju, seminar je obeležila revijalna orijentiring trka studenata Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja u Nišu. Krajnji ishod je promocija orijentiringa kao značajnog i atraktivnog modela boravka u prirodi, ne samo pojedinca, već i čitave porodice. Popularizacijom orijentiringa, podstaknućemo sugrađane da na najbolji mogući način iskoriste veliko prirodno blago, kojim Grad Niš raspolaže.

             Fakultet sporta i fizikog vaspitanja u Nišu će svojim aktivnostima pokušati da u svom okruženju i šire pomiri čoveka sa prirodom, tako da on sa ponosom može uživati u neprocenjivim bogatstvima svog gospodara.

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare