Kako ukloniti ostatke pesticida sa voća i povrća

LESKOVAC


Uklanjanje ostataka pesticida iz konzumne hrane postala je ustaljena navika zato što su mnogi u poslednje vreme prešli na organski režim ishrane. Međutim, javlja se problem u ceni organske hrane, naročito voća i povrća. Kao dodatan problem nameće se dostupnost namirnica u maloprodaji, jer ko gaji organsko mora da poštuje sezonu, zato je nemoguće naći ono što tražite u svako doba godine. Od velikog značaja bi bilo da postoji način za uklanjanje pesticida sa površine plodova koji su proizvedeni i na konvencionalan način. Isto pravilo važi i za uvozne plodove, jer kod njih nije moguće ustanoviti stepen upotrebe pesticida.

Značaj pranja i kuvanja plodova pre upotrebe je dobio na snazi nakon objavljivanja spiska plodova koji su na testovima pokazali visoku koncentraciju pesticida na svojoj površini. Jabuke, voće koje se najčešće konzumira, su prve na spisku jer su u 92% slučajeva pokazale prisustvo ostataka dva pesticida. Drugo neslavno mesto pripada celeru koji je u 95% slučajeva prikazao prisustvo ostatka barem jednog pesticida. Dalje se na spisku nalaze: jagode, kajsije, spanać, nektarine, grožđe, paprike babure, krompir, kupine, salata i kelj. Naročito su opasni insekticidi jer njihova namena je takva da ubijaju životinjske ćelije bilo da je to insekt ili čovek u suštini razlike nema.
Pranjem plodova sa dvoprocentnim rastvorom vode i soli izvrši se uklanjanje ostataka pesticida 75-80% sa površine ploda, ali problem se javlja kod plodova kao što su: grožđe, jabuke, šljive, kupine i maline jer plodovi imaju puno neravnina i sitnih šupljina u kojima se pesticidi lako nakupljaju a teško izbacuju. Druga opcija je pranje plodova u rastvoru sirćeta i vode. Rastvor treba da sadrži 10% sirćeta i 90% vode. U rastvor se potapaju plodovi i tako bi trebali da odstoje 12-20 minuta.

Nakon vađenja plodova primetićete da je voda prljava ili ima nešto nedefinisano što pluta na površini. Kada to primetite znači da je uklanjanje ostataka pesticida uspešno sprovedeno. Nakon vađenja, plodove je neophodno oprati čistom vodom.

Ovaj metod nije preporučljiv za gnjecave plodove kao što su malina i kupina jer će rastvor lako ući kroz tanku ljusku i pokvariti ukus. Umesto sirćeta u obzir dolazi upotreba soka od limuna.
Prirodan sprej za uklanjanje ostataka pesticida može se napraviti sa sastojcima koji se nalaze u kuhinji, jer je potrebno jedna supena kašika soka od limuna, dve supene kašike sode bikarbone u 2 dl vode. Sjediniti sastojke i mešati dok se soda ne rastvori u potpunosti, nakon toga rastvor prebaciti u prskalicu. Oprskajte plodove i ostavite da deluje 5-10 minuta. Nakon toga operite plodove vodom i spremni su za upotrebu.

Rastvor sadrži limunsku kiselinu koja je po prirodi kisela i reaguje sa baznim komponentama pesticida, a soda bikarbona je bazna po prirodi i reaguje sa kiselinskim komponentama pesticida. Rastvor se jedini sa pesticidima koji se nalaze na površini ploda i samim tim se pretvaraju u jedinjenja drugačijeg tipa tj. otrovnost pesticida se neutrališe na molekularnom nivou. Čim se struktura pesticida promeni lakše i otpadne sa ploda jer je pored otrovnosti pesticid izgubio i svoju lepljivost. Ostalo je još samo da operete plodove i to je to, izbacili ste pesticide iz svog jelovnika.
Mirjana Petrović, dipl.inž.polj.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare