Kako su u RIK-u RIKnuli kompjuteri

 

BEOGRAD
(Kolumnista)

Pre nekoliko dana, u jednom od svojih tekstova napisao sam da će, bez obzira na rezultate, ovi izbori ostati zapamćeni po tome što su označili početak kraja Srpske napredne stranke. Početak implozije ovog deoničarskog društva koje će, ukoliko bude opet vodilo vladu Srbije, već sledeće godine u septembru raspisati nove prevremene parlamentarne izbore.

Sada, jedan sat posle ponoći, nakon izbora u Srbiji – potpuno sam siguran da će implozija biti burna, bučna i teška. Sled događaja me uverio u to:

1: CeSID je (po običaju) izišao prvi sa procenama, i saopštio kako su cenzus prešli samo Naprednjaci, koji su razvalili sa 56 odsto, Socijalisti, koji su se zadržali na svojoj kvoti, Radikali koji su odneli preko osam odsto, i Žuti (da ne bude monotono) koji su tek nešto malo prešli cenzus. Da zašaramo. Ostali su daleko ispod cenzusa. Miljama daleko.

2: RIK (interesantno) je rekao da će izaći s procenama tek u 22 sata, što se do sada nije desilo. Kašnjenje Republičke izborne komisije bilo je do 30 minuta u odnosu na CeSID.

3: Nijedan ozbiljan političar ne daje izjave. Socijalisti posle izjave Ružića dala veto na intervjue. Reporteri i voditelji su već u problemu. Nakon što je celog dana na društvenim mrežama snimljeno, fotografisano i dokazano kako se krade i šta je sve nepravilnost na izborima, RIK se oglašava saopštenjem da „ne treba nasedati na priče koje se šire po internetu“ i da su izbori „prošli u najboljem mogućem redu“ i da „nije bilo većih nepravilnosti osim na jednom mestu“. Eto: iako kutija mora da bude zapečaćena a u njoj kontrolni listić, za Sinišu Malija to ne važi.

4: Opozicionari počinju da se bune i govore o „bugarskom vozu“, kao i o tome da su izveštaji koje saopštava CeSID laž koja ima za cilj ublažavanje brutalne krađe izbora.

5: Pred novinarima se pojavljuje Veliki Vođa. Zadovoljan je, ali nekako kiseo. Kaže da je informativna služba SNS obradila više glasačkih mesta nego RIK (?!?) i da su njihovi rezultati najpouzdaniji. Naravno, oni su pobedili. SPS, Radikali i Žutaći su dobili poneko mesto. Ali, oni su broj jedan. Ostali – kako podsmešljivo reče „da ne nabrajam ove Levica Srbije sa 0,69 i ostale…). Međutim, čudno je to: Ne veseli se Veliki Vođa, a pobedio je još ubedljivije nego pre. Barem tako tvrdi. Ali, nigde šampanjca, nazdravljanja, kanapea… Ničega.

6: Pred novinare izlazi politički otac Velikog Vođe, vojvoda Šeki. Kaže da je nezadovoljan, ali da ne može da se žali na navod. Pardon, narod. Ljut je što nije osvojio više, pviznaje da ga je oljuštio njegov politički sin. Niko od vadikala ne baca kletve na izdajnike koji su pvodali ideju Velike Svbije. Samo Vjerica Radeta cupka kolenom i ujeda se za jezik.

7: I levica (pardon: „levica“) i desnica tvrde da su prešli cenzus. Dveri DSS pikiraju na šest odsto. Čeda Boris Čanak kategorično govore kako su „preko pet odsto“. Radulović je najglasniji. Stvari zove svojim imenom. Tvrdnje ove tri liste potvrđuju i izveštaji Ipsosa i CRT-e. RIK se ne oglašava.

8: CeSID-ovci se pravdaju kako oni rade onako kako umeju i da to rade na najbolji mogući način. CeSID počinje da izveštava da su – osim one četiri liste, još tri prešlo cenzus. Pa se potom ispravlja i kaže – dve liste. Republička izborna komisija ćuti.

9: Ponoć odavno prošla. Iz RIK-a nema rike. Riknuli im kompjuteri, valjda? Izgleda da moraju da se usaglase sa izveštajima koje su poslali oni koji su najbolje obavešteni. A vi dobro znate ko je najbolje obavešten. Završavaju se izborne emisije. RTS kao poslednju vest objavljuje da će se RIK oglasiti tek kada izbroji 30 odsto glasova.

10: Po prvi put od vremena Slobodana Miloševića Republička izborna komisija se oglašava u gluvo doba noći, sa objašnjenjem kako oni rade onako kako treba. Kažu kako su obradili tek 28 odsto birača i da će brojati do utorka. Ali, imaju rezultate. Zamislite: poklapaju se sa rezultatima Velikog Vođe. Samo naprednjaci, socijalisti, radikali i demokrate (jedva) prešli cenzus. Ostali nisu… Šta će: u RIK-u su kompjuteri očito riknuli pa koriste Vođine.

Noć posle izbora. Okupili su se lideri „levice“ i desnice. Razgovaraju. Kažu da neće dozvoliti krađu izbora.

SNS je prošli put (gotovo) sam imao 48.8 odsto podrške, a 63 odsto mandata u parlamentu zbog velikog rasipanja glasova. Ovaj put SNS ima 48.4 odsto glasova. Užasno mnogo. Ali ipak, značajno manje: Rasipanje glasova je mizerno, a njegovom rezultatu doprineo je LJajić, Romi, Julinovci, SPO… Da ne govorimo o značajnom broju penzionera koji su glasali sa Vođu. Da naglasim – ima – naravno – mnogo penzionera koji misle svojom glavom. Ali – ovi poslušni preovlađuju.

Evropljani celo veče šalju podršku Velikom Vođi. Znači – u Briselu opet nešto mora da se potpiše. Vreme implozije naprednjaka se bliži. A vi? Kako ste? Da li ste glasali juče? Neki kažu da se opet smeši vreme šetnji…

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
ah, padam u nesvest od divote
ah, padam u nesvest od divote
7 godine pre

Srpskoj naprednoj stranci, gradjanima, čestitam pobedu na izborima! Bravo! Sve dok je nama ovakvih kolumnista i obožavatelja njihovog lika i dela, još dugo ćete slaviti. Svaka čast. Djindjić je samo u srcu. Njegovu misiju su upokojili. Da nisu, demokratska bi bila na delu, ne po skečevima, karikaturama, nazovikolumnama. Odoh da kupim knjigu Bačićke. Bar ne folira. A isto piše nešto. Razlike su odavno izbrisane, jer su mnogi zaboravili ko su i šta su bili, pa diktiraju ukus, intelekt, kulturu, političku volju!!! Ima nas koji, na žalost vas koji se divite ovakvim ,,edukativnim tekstovima”, znamo i kakvi ste u staro izgledali. Da, da. Zato se klanjate ovome, to je vrh, jel da? Šteta, zaista. Ne možete pomoći narodu, jer niste ni sebi.