Kako odrzati vitalnost kompanije

LESKOVAC

Privredna komora Srbije u saradnji sa Ministarstvom privrede, Ministarstvom pravde, Međunarodnom finansijskom korporacijom – članicom Svetske banke i uz podršku Vlade Švajcarske realizuje drugu fazu programa „Rešavanje pitanja zaduženja i prestanka poslovanja privrednih subjekata u regionu Zapadnog Balkana“. Tim povodom u prostorijama komore održan je sastanak Parlametna privrednika u proširenom sastavu na temu „Kako održati vitalnost kompanije i konsolidovati poslovanje“. Cilj programa je smanjenje rizika poslovanja i unapređenje okvira i prakse nesolventnosti, što će doprineti poboljšanju poverilaca, zaštiti poslovanja ekonomski održivih kompanija, kao i većoj sigurnosti za nova ulaganja. Posebna pažnja u programu posvećena je merama i postupcima za očuvanje vitalnosti kompanija, pravovremeno reagovanje na zahteve tržišta, izbegavanje krize, ozdravljenje i restrukturiranje poslovanja i rešavanje problema korišćenjem raspoloživih instrumenata na koje program ukazuje.

Dejan Erić sa Beogradske bankarske akademije, predavač na ovom sastanku Parlamenta privrednika, ističe da nema čoveka na svetu koji nema neki problem.

„Tako je i sa preduzećima i privrednih društava koje se ne susreću sa problemima. Suština ovog seminara je da ukažemo ljudima da i kada se suoče sa problemima uvek postzoje rešenja. Ona mogu biti u oblasti, nazovimo to tako, pametnog vođenja biznisa, da neke probleme unapred anticipirate, da ne dođete u situaciju da ih imate. Dalje, ako ih imate, kako da ih pravilno dijagnosticirate, da otkrijete šta su simptomi, šta su uzroci, da pokušate da pronađete rešenja, a rešenja uvek ima. To može biti medijacija, sporazumno restruktuiranje, neka oblast restruktuiranja dugova… Drugim rečima, rešenja su u domenu onogas što je vansudsko, a ako odete na privredni sud, pa i tu postoji mogućnost da napravite dogovor kroz programe reorganizacije, stečaja koji ne mora da znači kraj biznisa. Znači, nužno je da ljudi prepoznaju probleme i da traže rešenja kako bi buii efikasniji.“

Na ovom sastanku potpisan je i Sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji između Privrednog suda i Regionalne komore.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare