KAKO MARIJA ZAMIŠLJA SVEMIR

LESKOVAC

(Nova Nasa rec)

 

Kada je njen rad, zajedno sa radom druga iz vrtića „Naše dete“ Bogdana Miljkovića, proglašen za najbolji  u Marseju u Francuskoj, Marija Mitić je imala samo četiri godine. A celu priču započela je knjižara „Statovac“.

Naime, ova knjižara je distributer programa PEBEO iz Marseja, reč je o kompletnoj slikarskoj kolekciji, koja je namenjena profesionalcima, ali i ya amatersko slikanje. Nakon toga, organizovane su prezentacije ovog programa na našem području, pa su boje kao donaciju dobili i vrtići Predškolske ustanove „Vukica Mitrović“, Zauzvrat, Predškolska ustanova je odabrane dečje radove poslala knjižari.

Od pet radova, komisija u Marseju, gde su radovi poslani, je kao najbolje odabrala crteže Marije Mitić i Bogdana Miljkovića.

-Deca su dobila i podloge na kojima su radila, a tema je bila slobodna.  Pored boja, dobili su i perlice, šljokice i drugi materijal, tako da im je sve to bilo jako interesantno. Matrijal je bio jako podsticajan za decu, čak i ona koja nisu mnogo sklona crtanju pokazala su interesovanje, kaže Bogdanova vaspitačica Slavka Dimitrijević.

Tema je bila slobodna, a Marija je nacrtala „Svemir“.

-Na moj slici je sve šareno. Ja zamišljam da je svemir divan, pa sam ga ukrasila. Svemir je lep, a ne strašan, kaže petogodišnja Marija i dodaje da veoma voli da crta.

Za svoj trud Marija i Bogdan su dobili od „Statovca“ nagrade – torbu sa likovnim priborom i knjigu.

Marijina baka sa kojom ona živi, Milijana Petrušić, kaže da je devojčica jako talentovana za crtanje, da je roditelji u tome podstiču i da su joj kupili paletu i pribor. Međutim, crtanje nije jedina njena ljubav. Mala Marija se uveliko bavi manekenstvom (prošle sezone je dobila u Centru za ekonomiku domaćinstva svoju prvu diplomu za najmlađe manekene), zatim, odlično se snalazi sa kompjuterom i mobilnim telefonom, a od septembra će krenuti i na kurs engleskog.

Pred njom bi mogla biti lepa budućnost, kaže njena baka, jer je snalažljiva i živahna, ali su problem ograničene materijalne mogućnosti njenih roditelja, budući da Marijina majka, kao apsolvent na Višoj medicinskoj školi, godinama ne može da nađe posao u struci.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare