Kako je arhiva leskovačkog “Zdravlja” završila na deponiji Željkovac

LESKOVAC

Pre par meseci (2021.) staraoci (zovu ih i “menadžerima”) nekada velike Farmaceustsko-hemijske industrije “ZDRAVLjE” Leskovac izbacili su veću količinu arhivskog materijala ustupivši ga jednom leskovačkom otpadu.

Gomila je sadržala foto-albume i fotografije, negative i slajdove, filmske zapise na 16 i 36 mm trakama uredno spakovane u zaštitne kasete, BetaMax i VHS kasete na kojima su bili zabeleženi događaji važni za istoriju FHI “ZDRAVLjE”.

U nepotrebnoj arhivi, između ostalog, našle su se dokumentarne fotografije i filmovi o postanku Košarkaškog kluba “ZDRAVLjE”.


Vlasnik otpada nije znao šta bi sa arhivskim materijalom koji mu je zauzimao radni prostor – ne licitira se, nemoguće mu je odrediti cenu, – pa je, posle nekog vremena, gomilu natovario u kojtejnere JKP “Komunalac”, odakle je sve to, lepo i konačno, završilo na deponiji Željkovac.
Pokušaj zainteresovanih pojedinaca da se izvrši spašavanje nije bio uspešan zbog docnje, a i saznanje o sudbini arhive došlo je prekasno.
Istorijski arhiv Leskovca nije se oglašavao ovim povodom, smatrajući da otpadi i deponije nisu u njegovoj delatnosti.

Nikola Milićević

Prati
Obavesti me o
guest

8 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Pavle
Pavle
2 godine pre

Nisu ni svesni koliki je kapital bačen. To se čuva, za budućnost . Šteta što ništa ne znamo da poštujemo. Što nisu objavili aukcijsku prodaju. Ili su hteli da unište i sakriju istinu o toj fabrici, i da pokažu kako je vreme počelo od njih. Tako se sa Srbijom radi na svim poljima. Žalosno. Moramo imati svest da čuvamo i poštujemo našu istoriju ma kakva bila. A i ovo je jedan deo istorije, koji je našim nemarom, otišao u nepovrat. Još jedno razočaranje za mene u nas same..

Milos123
Milos123
2 godine pre

Narod koji je ispljuvao Tita,Milosevicu stavio crnu kesu na glavi,Djindjica ubio,sadasnjeg predsednika opet pljuje,dok se ne dozove pameti nece biti srece nikad.

Neviđeno
Neviđeno
2 godine pre
Odgovori  Milos123

Šta li ċe tek ovom “reformatoru” da urade?

komunalna radi selektivno
komunalna radi selektivno
2 godine pre

tolko od zdravlje ,nekom majmunu to nije bitno on doso samo pare da uzme

anta
anta
2 godine pre

Tako se da zaključiti iz subjektivnog novinarskog teksta. Međutim, da li se neko iz rukovodstva KK Zdravlje interesovao za tu arhivu? O tome se ne zna niša ili se ne želi znati.

anta
anta
2 godine pre
Odgovori  Jugpress

Ne znam, a i ne zanima me (preferiram pikado). Meni je “zasmetala” prva rečenica članka, citiram “Pre par meseci (2021.) staraoci (zovu ih i “menadžerima”) nekada velike Farmaceustsko-hemijske industrije “ZDRAVLjE” Leskovac izbacili su veću količinu arhivskog materijala ustupivši ga jednom leskovačkom otpadu.”, gde se vlasnici ironično nazivaju staraocima, što je itekako subjektivno mišljenje, mislim…
Pozdrav