Kako jačati kapacitete romskih udruženja sakupljača sekundarnih sirovina

LESKOVAC

Udruženje Porečje iz Vučja realizuje projekat ,,Jačanje kapaciteta romskih udruženja sakupljača sekundarnih sirovina” koji je podržan od strane Beogradske otvorene škole (BOŠ) kroz projekat Zeleni inkubator u okviru programa ,,Snažno zeleno” koji finansira Evropska unija.

“Problem kabastog komunalnog otpada iz godine u godinu poprima sve veće razmere. Iako su svi lokalni planovi predviđali neko održivo rešenje za ovu vrstu otpada, i dalje je primetno odsustvo volje institucija u gradu Leskovcu da se bave ovim problemom. Grad Leskovac ima dobro organizovano prikupljanje komunalnog otpada iz domaćinstava, ali je prikupljanje kabastog otpada neregulisano. Celokupni posao prikupljanja i razvrstavanja ove vrste otpada u gradu završavaju sakupljači sekundarnih sirovina.

Ovo je rešenje koji nije poteklo iz plana i institucija. Ovo rešenje su nametnuli najsiromašniji slojevi lokalnog stanovništva kao jedini način za ostvarenje kakvog takvog prihoda. Ovi poslom se bave mahom pripadnici romske manjinske zajednice. Svi znamo da sakupljači sekundarnih sirovina imaju jako značajnu ulogu u sistemu upravljanja komunalnim otpadom. Oni su prvi započeli da se bave poslom sakupljanja sekundarnih sirovina, čisteći mnoge divlje deponije. Svu sirovinu koju sakupe, oni prodaju reciklerima. Realno gledano, oni su začetnici cirkularne ekonomije u našoj zemlji. Sve ovo je jako dobro poznato lokalnim vlastima, ali oni i dalje ne preduzimaju nikakve konkretne korake za poboljšanje njihovog položaja. Umesto da grad motiviše njihov rad, dešava se nešto suprotno. Od njih se zahtevaju neke posebne dozvole koje oni nisu u stanju da plate. Ove godine donet je novi Lokalni plan upravljanja otpadom. Iako je bilo mnogih obećanja da će se njime rešiti neki problemi sakupljača, to se nije desilo. Nisu ispoštovani naši zahtevi za dopunu Lokalnog plana koji su direktno proistekli iz preporuka Nacionalne strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja 2016–2025. Dakle, lokalna samouprava ili tačnije radna grupa za izradu Lokalnog plana upravljanja otpadom nije ispunila svoju obavezu da lokalna planska dokumenta uskladjuje sa preporukama relevantnih nacionalnih strategija i planova. U Operativnom cilju 7. date su smernice lokalnim samoupravama da kroz predvidjene mere legalizuju poslovanje ove ciljne grupe.

Pomenuli bismo samo dve mere:  

Mera 1. Podsticati lokalne samouprave da urede pitanje upravljanja otpadom: izrada lokalnih planova upravljanja otpadom kojima se predviđa uključivanje individualnih sakupljača sekundarnih sirovina u legalne tokove upravljanja otpadom.

 Mera 2. Dati subvencije individualnim sakupljačima sekundarnih sirovina za opremanje potrebnom opremom.

Kako se sve gore navedeno nije desilo, naša naredna kampanja ide u pravcu jačanja kapaciteta romskih udruženja sakupljača  bez obzira na stavove lokalnih vlasti prema sakupljačima”, navodi koordinatorka na projektu Milica Jović.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare