Kako italijanska mafija cveta u koroni

RIM

Stroge mere za ograničenje kretanja, policijske provere i prekidi letova oštetili su značajni izvor prihoda mafiji, uključujući i prostituciju, prodaju droge i iznuđivanje, ali kriminalne organizacije koriste novonastalu situaciju, ne samo u Italiji.

„Virus je pokazao da ne poznaje granice, a mafija je pokazala da ih ne priznaje ni ona. Ona je kao voda, uđe u svaki procep“, rekao je general Đuzepe Governale, šef italijanskog Direktorata za istrage protiv mafije ya Politiko.

Sabrina Pinjedoli, koja u italijanskom parlamentu zastupa Pokret pet zvezdica, kaže da ovaj problem ne pogađa samo Italiju: „Nema zemlje u EU koja je izuzeta. To nije samo italijanski problem“. Ona kaže da pretnja može doći i od ruske i albanske mafije.  

Italijanski kriminalni sindikati, posebno kalabrijska Ndrangeta koja kontrošile meliki deo evropske trgovine kokainom, pokušavaće da kompanijama u nevolji ponude likvidnost u zamenu za deonice, kaže glavni tužilac sicilijanskog grada Mesine Mauricio De Lučija.

„Mafija nudi zajam vlasniku preduzeća kada mu je potreban novac. On zna sa kime ima posla, ali misli da može da kontroliše situaciju. Greši“, rekao je De Lučija, opisujući „metod“ mafije. Ona obično onda zatraži da vlasnik unajmi nekoga, što je ponuda koju vlasnik teško može da odbije. „Ta osoba onda počne da izdaje naređenja, da menja proizvode ili ugovara renoviranje. Vlasnik se buni, govoreći da je kompanija njegova. Ali onda mu kažu da više nije“, kaže De Lučija. Vlasnik preduzeća tako postaje prestanome, odnosno paravan za mafiju, koja koristi njegove odnose sa bankama i poslovne knjige.

Centralni direktorat za borbu protiv kriminala italijanske policije očekuje agresivne ulaske kriminala u preduzeća u prehrambenom lancu snabdevanja, zdravstvenoj infastrukturi, kao i u sektore medicinske opreme, hotele i restorane. Mafijaške grupe se sve više bave i ekonomijama sa visokom stopom rasta, kao što je istočna Evropa.

Sabrina Pinjedoli smatra da bi i poreski rajevi i zemlje EU koje obraćaju manje pažnje na pranje novca mogli postati mete. Ona kaže da je mafija je već ušla u nemačku ekonomiju i ima jako uporište u Španiji, pretežno u hotelijerstvu i turizmu, a uspela je da uđe i u Francusku i Belgiju.

„Radiće svuda gde ima kapacitet da korumpira političare, koji će pasti u zamku, ili zato što su naivni ili zato što su otvoreni za korupciju“, kaže Đuzepe Governale.

Masivno ulaganje u infrastrukturu radi jačanja ekonomije takođe može omogućiti rad kompanijama koje mafijaši tradicionalno koriste kao paravan, kao što su građevina, proizvodnja cementa i transport.

Governale kaže da, iako su provere javnih tendera osmišljene da iskorene kriminalna preduzeća, širok opseg planiranih ulaganja usled epidemije koronavirusa može značiti da će procesi biti zbrzani i manje je verovatno da će otkriti nelegalne poslove. Kriminalne organizacije trenutno imaju veliku prednost: lideri zemalja su zauzeti  zdravstvenim rizikom zaraze.

„Mafija postaje moćna onda kada je država odsutna. To je kao princip spojenih sudova – ako nema države, prostor će zauzeti neko drugi“, kaže Governale. A Sabrina Pinjedoli smatra da za sada organizovani kriminal „nije među prioritetima Evropske komisije“.

(Nova ekonomija)

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare