Kako do osnažene romske zajednice

LESKOVAC

Cilj projekat „Ekonomsko osnaživanje Roma i Romkinja na teritoriji Grada Leskovca“ bio je osnaživanje Roma i Romkinja kako bi bili konkurentniji na tržištu rada, što je podrazumevalo rad sa zajednicom, rad u romskim zajednicama na teritoriji Leskovca, ali u tri romska naselja, ne i u drugim mestima jer je projekat bio ograničen sredstvima i morali smo i mi da se ograničimo na ta tri romska naselja u samom gradu, kaže za Regionalnu informativnu agenciju Zoran Saitović iz NVO “Rosa”.

Ovaj projekat je završen 28. februara ove a započet je 1. jula 2021. godine.

“Kroz naše radionice je prošlo preko sto Roma i Romkinja i mi smo od njih morali da napravimo selekciji kako bi izabrali deset polaznika kursa, zapravo zanata koji su se oni odlučili da pohađaju. Ovo smo radili zahvaljujući SWISS Pro programu Vlade Švajcarske, a u projektu smo ostvarili saradnju sa Nacionalnom službom za zapošljavanje i Centrom za socijalni rad”, objašnjava Saitović.
Kaže i da su uz pomoć ove dve institucije videli koja su ti zanimanja najdeficitarnija na tržištu rada kako bi to prezentovali romskoj zajednici, tačnije onima koji su bili na njihovim radionicama.

“Devet Romkinja je završilo obuku preko Akademije Oksford, a jedan Rom je završio obuku za viljuškaristu u Mateksu. On je posle završene obuke ostao i radi tamo, jer ga je vlasnik firme zaposlio. Devojke su otvorile svoje salone za šminku, frizeraj, odnosno ono za šta su završile. Mi ćemo nastaviti da radimo na ovome i sa ovim projekom ćemo konkurisati kod još nekih donatora”.

Na pitanje kakve su šanske da posao koji su započeli bude trajniji Saitović kaže da se “danas svaki posao dovodi u pitanje po svojoj trajnosti”.

” Mi se trudimo da ih pre svega osnažimo. Kroz ovaj projekat je svako od njih dobio i neku svoju opremu kako bi započeo neki svoj posao, kao na primer devojke koje su za svoje salone dobile šminku, šamponjere, frizerske stolice, sve ono što je potrebno za rad. Imamo i jednu negovateljicu koje su tražene na tržištu rada ne samo u Srbiji, nego i u drugim zemljama”, objašnjava on.

Na pitanje koliko ovakvi primeri mogu biti pozitivni i zainteresovati mlade iz romske zajednice da se i sami angažuju na ovakav način Saitović kaže da ovo nije jedini projekat koji realizuju vezano za ekonomsko osnaživanje.

“Mi smo 2020. i 2021. godine smo u saradnji sa GIZ-om i organizacijom Bibija iz Beograda imali jedan sličan projekat. Osam Romkinja i dva Roma su završili obuke, neki su nastavili da rade, a neki su taj posao našli u Nemačkoj. U početku smo imali problem da im objasnimo o čemu se radi, pitali su nas da li će u samom startu izgubiti socijalnu pomoć, pa smo tražili način da ih ubedimo da će kroz ovaj program zapošljavanja i samozapošljavanja imati veću ekonomsku sigurnost nego od socijalne pomoći, da im je puno bolje da rade takve poslove nego da rade sezonske poljoprivredne poslove kojih nekad ima, nekad nema. Sad dobijamo pozive i iz Lebana, Grdelice, Brestovca, Pečenjevca, gde pretežno mladi žele da završe neke obuke kako bi sami započeli neki svoj biznis. U svemu tome imamo saradnju sa Nacionalnom službom za zapošljavanje koja nudi mladima koji su završili obuku podsticajna sredstva. Dve žene koje su završile za krojačice, a suprug jedne je otvorio firmu i ona radi u toj firmi”, rekao nam ej Saitović.

“Ekonomsko osnaživanje Roma i Romkinja: unapređenje kapaciteta za zapošljavanje i samozapošljavanje” realizuje se u okviru programa „Podrška Vlade Švajcarske razvoju opština kroz unapređenje dobrog upravljanja i socijalne uključenosti – Swiss PRO“, koji podržava Vlada Švajcarske u saradnji sa Vladom Srbije, a sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) u partnerstvu sa Stalnom konferencijom gradova i opština (SKGO).

Opšti cilj: unapređenje socio-ekonomskog položaja Roma i Romkinja u gradu Leskovcu
Specifični cilj: Povećanje zapošljivosti Roma u proizvodnom sektoru i poslovnim uslugama povećanjem motivisane radne snage sa neophodnim kvalifikacijama.

Održane su 10 radionica u romskim naseljma, na temu: Karijerno vođenje, zapošljavanje i samozapošljavanje, pisanje CV-a, kako da tražim posao itd.
Radionice su održane romskim naseljima i učestvovalo je preko 100 Roma i Romkinja.

10 korinsika su zavrsili obuke, koje se realizuju preko Akademije OXFORD Leskovac i to : ženski frizeri -2 kandidatkinje, negovatelj -1 kandidatkinja, krojačice – 2 kandidatkinje, šminkerke -4 kandidatkinje-viljuškarista -1 kandidat.

Podela sertifikata i opreme biće realizovana tokom marta meseca.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare