Kako do kvalitetnih kadrova u državnim instutucijama

BEOGRAD-LESKOVAC-VRANJE-NIŠ

Da bi država napredovala,  a reforma javne uprave mogla da se sprovodi po ugledu na evropsku praksu, državnim institucijama potrebni su kvalitetni kadrovi. Profesionalizacija i depolitizacija javne uprave spada među osnovne principe uprave na kojima insistira Evropska unija. A kako među prijavljenima na konkurse za rad u državnim organima izabrati najbolje kandidate, koji mogu da se nose sa digitalizacijom i drugim savremenim izazovima? To je zadatak je Službe za upravljanje kadrovima.

Na više od 1000  slobodnih radnih mesta , oglašenih u poslednjih godinu dana za rad u državnim organima, testirano je više od 4000 kandidata. To je podatak vladine Službe za upravljanje kadrovima koji slikovito prikazuje kakvo je interesovanje za zapošljavanje u današnjoj administraciji.

“Trenutno sam zaposlena u Upravi za trezor filijale Voždovac, pod ugovorm sam na određeno pošto su ovo  radna mesta za stalno, rešila sam da probam”, kaže jedna kandidatkinja.

“Trenutno  sam nezaposlena i prijavila sam se u Ministarstvu finansija zato što je to moj životni san. Želela bih da tamo počnem da radim , da radim neki drugi posao, ranije sam radila u banci”, objašnjava druga kandidatkinja.

“Spremala sam se punih mesec dana, trema je velika, po što mi nije prvi put. Prvi put sam se negde malo zbunila, ali računam da će ovaj put biti dobro”, prenosi svoja nadanja treća kandidatkinja.

Pravnici i ekonomisti, najtraženiji su profili za  državne činovnike. Najviše oglašenih slobodnih radnih mesta  bilo je u službi Uprave carina, zatim Poreskoj upravi, a na trećem mestu je Republički geodetski zavod, kažu nadležni u Službi za upravljanje kadrovima.  Istovremeno, došli su do saznanja da se  u potragu za mladim i sposobnim ljudima ne može samo preko Nacionalne službe za zapošljavanje, te se u tu svrhu koriste društvene mreže i Viber zajednica.

Država je uvek najveći poslodavac, svuda u svetu. Kod nas se konkursi za radna mesta oglašavaju svake srede. Mi se trudimo da putem većeg broja komunikacionih kanala oglasimo i privučemo što veći broj kvalitetnih kandidata koji su željni da prikažu svoja znanja, da stave svoje iskustvo u službu države i naprave od nje nešto bolje”, kaže Danilo Ronćević, direktor Službe za upravljanje kadrovima  Vlade Republike Srbije

U proteklom periodu Evropska komisija je pružala veliku podršku unapređenju procesa upravljanja ljudskim resursima u javnoj upravi, kako putem direktnih grantova iz sredstava IPA fondova, tako i preko inicijative SIGMA i drugih projekata. Izbor kandidata definisan je Zakonom o državnim službenicima i Uredbom o javnom i internom konkursu koji od 2018. godine propisuju strožu selekciju.  

“Postala je kompleksnija podelili smo je na 4 faze. Te faze se dele na opšte funkcionalne kompetencije, posebne funkcionalne kompetencije, ponašajne kompetencije, jedna mala međufaza,  u kojoj kandidati moraju da dostave dokumentaciju kojom će dokazati tvrdnju iz prijave koju su predali na samom početku konkursa i poslednja faza se ogleda u motivacionom razgovoru”, objašnjava Ronćević.

U želji da privuku mlade ljude , na sajtu Službe za upravljanje kadrovima otvoren je kutak za kandidate, čiju zanimljivost odlikuje Kviz znanja. Tu svaki kandidat može da proveri svoje znanje i pokaže koji mu je kapacitet za državnu službu.  Od početka godine, u ovoj proveri znanja učestvovalo je 70.000 ljudi.

“Kandidati mogu tu pronaći veći broj informacija, od početne kako taj postupak izgleda, potrudili smo se da taj postupak objasnimo kroz jednu krivu, na kojoj imamo određene tačke koje objašnjavaju za svaku fazu konkursa šta ona tačno znači, šta podrazumeva, šta traba taj kandidat da očekuje, kada bude došao ovde kod nas na testiranje i to na takav način da svakome ko pročita bude jasno”, kaže Rončević.

Privlačenje mladih i obrazovanih ljudi, jedan je od važnih preduslova za reformu javne uprave i zato država već drugu godinu zaredom  uz podršku EU organizuje Sajam studentske stručne prakse u javnoj upravi. Na ovom Sajmu koji se održava 9. novembra studenti 5 državnih univerziteta će biti u prilici da saznaju više o mogućnostima za sticanje prvih radnih iskustava u preko 50 organa koji će na Sajmu ponuditi preko 700 mesta za stručnu praksu.


Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare