Kako do boračke legitimacije i šta se dobija s njom?

LESKOVAC

Kako se dobija boraćka legitimacija i u čemu ona može da pomogne u svakodnevnom žiivotu, pravima i pomoći u preživljavanju , razgovrali smo sa Nadicom Šalinger, šeficom Odseka za društvenu brigu o deci i boračko-invalidsku zaštitu Gradske uprave za društvene delatnosti grada Leskovca

JUGpress: Veliki broj Leskovčana je bio na raznim ratištima tokom 90-ih godina. Oni sada imaju pravo na boračke legitimacije po zakonu koji bi trebao da reguliše boračka pitanja. Legitimicaje su počele da se izdaju i kako teče taj proces?

: Zakonom koji je stupio na snagu 2021. godine je priznato, pored prava boraca, vojnih invalida, civilnih invalida rata i članova njihovih porodica, ustanovljeno je novo pravo, odnosno kategorija korisnika, a to su borci koji su bili angažovani u oružanim operacija 90-ih i u ratu 1999. godine. Za sve ove nove korisnike ustanovljena su tri nova prava, a to je pravo na sticanje statusa borca, pravo na boračku legitimaciju i pravo na borački dodatak. Ovde se uporedo rade postupci za ostvarivanje sva tri prava.

Najpre krećemo od ostvarivanja prava na sticanje statusa borca.

Za sticanje ovog prava protebno je da zainteresovano lice dostavi uverenje nadležne ustanove o dužini i teritoriji angažovanja, uverenje o državljanstvu, kopiju lične karte i zahtev koji može dobiti u našoj službi. Što se tiče ovog prava, svi borci koji su to pravo stekli su svrstani u tri kategorije.

Prva kategorija borca su oni koji su bili angažovani preko 200 dana, ili onaj ko je angažovan preko 60 dana na teritoriji AP Kosovo i Metohija.

Borac druge kategorije je sa angažovanjem 46-200 dana i borac treće kategorije sa angažovanjem do 45 dana.

Ova kategorizacija je bitna za ostvarivanje drugog prava, a to je pravo na borački dodatak. Da bi se dobio borački dodatak prilaže se zahtev za ostvarivanje prava na borački dodatak, zatim rešenje o sticanju statusa borca, uverenje o državljanstvu, lična karta, uverenje da nije osuđivan, kao i materijalni status porodice, odnosno da članovi porodice nemaju nikakva primanja po nekom drugom osnovu.

Treće pravo je pravo na boračku legitimaciju, koje se ostvaruje po automatizmu. Samim donošenjem rešenja o Pravu na sticanje statusa borca ostvaruje se i pravo na boračku legitimaciju. Mi dva puta godišnje šaljemo bazu podataka Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, oni izrađuju legitimacije i vraćaju ih nama, a mi ih distribuiramo neposrednim korisnicima.

Za sada sa tim boračkim legitimacijama korisnici mogu ostvariti pravo na zdravstveno osiguranje, ali vremenom će verovatno biti ustanovljena još neka prava.

JUGpress: Da li zdravstveno osiguranje zavisi u kojoj su kategoriji?

: Da. Vrlo je važno i što se tiče novčane nadoknade koju dobijaju. Recimo, korisnici prve kategorije imaju novčanu nadoknadu u iznosu od 20.651 dinar, mesečno, za korisnike druge kategorije taj iznos je 16.505 dinara, a za korisnike treće kategorije 12.378 dinara. Preduslov je da nemaju nikakva druga primanja, kao i da imaju 60 i više godina. Takođe, ovo pravo ne mogu da ostvare i svi oni koji u vlasništvu imaju preko pet hektara zemljišta.

JUGpress: Kakvo je intereseovanje Leskovčana po ovom pitanju?

: Mi svakog meseca dobijamo oko sto zahteva, ali s obzirom na broj lica koja su angažvana tokom tih ratnih operacija, verovatno će broj lica koja podnose zahteve biti sve veći.

JUGpress: Mi smo imali primedbu čoveka koji je bio 89 dana na Kosovu, i to u prilično problematičnim zonama, koji je dobio drugu kategoriju. On se javio nama i rekao da je problem bio u neadekvatnoj potvrdi od Vojnog odseka.

: One se javio nama i dostavio je potvrdu od Fonda PIO, a najsigurnija i najadevatnija je potvrda koju izdaje Centar Ministarstva odbrane za lokalnu samoupravu Garda Leskovca, odnosno Vojni odsek. On je kasnije doneo ispravnu potvrdu i njemu će biti preinačeno rešenje, odnosno priznaće mu se prva kategorija. Naš savet svima je da se jave našem odseku, gde ćemo im dati sve potrebne informacije, vezano i za dokumentaciju koja im je potrebna, kao i načinu za ostvarivanje njihovih prava.

LEGITIMACIJE

Svi oni koji su ostvarila pravo i stekla status borca zaključno sa 31.5.2023. godine, mogu da u prostorijama Odseka za društvenu brigu o deci i boračku i invalidsku zaštitu da podignu svoje legitimacije. (kraj) LJS-IS/MN


Prati
Obavesti me o
guest

20 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Dzeki
Dzeki
3 meseca pre

Mart 98/99 Pristina(aerodromSlatina) … Citam sve ove komentare i jednostavno nemam reci.Kao i vecina i ja sam zavrsio na sedativima.Hvala bogu ziv i zdrav, verujem da je vecina gore prosla iako su ovde tone granata pale.I na kraju,sta…dajes pare za punomocja,advokate da bi izvukao dnevnice koje nikada nisam video.Dobio status boraca prvog reda,pri urucenju “za sada nemate nikakve pogodnosti”. Secam se ko klinac nekog bitnog lika imao,besplatnu putarinu,parking… Mozda nekada neki čika procita ovo pa predlozi nekome.Ili ako zagusti neka zovu ove momke sto cupaju obrve.U zdravlje

Sasa
Sasa
3 meseca pre
Odgovori  Dzeki

Sve je sranje,zato mi to i ne treba.Orden da mi daju vratio bi im.Pozdrav od Saleta Malog iz 125 te motorizovane brigade jun 98 jul 99-ta.Kosare kota 502, Maja zez i Maja glava i granični kamen C4 ????????????????????????

marko
marko
3 meseca pre
Odgovori  Sasa

Brat skidam ti kapu,jer si bio na najgorim mestima a sta tek napisati o 125 mot.brigade.

Sasa
Sasa
1 mesec pre
Odgovori  marko

Hvala ti brate.Napisano je u glavi,kada politika ne vodi računa o borcima,samo nam ostaju ružna sećanja.Pozdrav brat iz Bora.

Veteran
Veteran
4 meseca pre

Kad su nas zvali nije bilo kategorija sad nas kategorisu kao stocna grla puuu mamu vam usranu jebem. I bole me kurac sto necete objaviti, neki seronja ce vec procitati.

Milan
Milan
4 meseca pre

Sta treba da budem socijalni slucaj da bih ostvario boracki dodatak da nema ni dana radnog staza da ne dobijam penziju u suprotnom od borackog dodatka nista e drzavo kako vracas a kad je trebalo krvariti i 91 i 92 i 99 znali ste u prvim danima da me pokupite hvala.

Saša
Saša
7 meseca pre

Ispada da život na Kosovu više vredi,nije pravedno

Ignjat_79
Ignjat_79
7 meseca pre

Bio sam redovan vojnik septembarac 1998/99 i proveo sa tri meseca za vreme bombardovanja na karauli Košare gde sam i ranjen u nogu i danas mi psihičko stanje u haosu. Lečim se od šizoidnog poremećaja sa šakom lekova koji je kako mi kaže moji pshijatar prouzrokovalo ratište i već skoro 20 i više godina se borim sa svojim ratnim demonima. Sa svojih 45 godna se osećam kao da imam 85…

Slavisa
Slavisa
7 meseca pre
Odgovori  Ignjat_79

Brate, neka ti je Bog i Sv.Vasilije Ostroški na POMOĆI. Nema od drzave nista, to je ” slana ruka pred izbore ” da prevare beznadežne, gladne ..gole i bose.
Učesnik sam rata NATO Agresije na SRJ 99te god ..odlikovan i RUGALA MI SE DRŽAVA ( POLICIJA ) I PITALI KOME SAM NJUŠIO ZADNJICU DA MI TO DA …!!!!

Drmr
Drmr
8 meseca pre

Pa hajd sa gradonacelnikom u Mrtvo more,malo na egzibicije

igor
igor
9 meseca pre

martovac sam 98 ,99te produzenje od tri meseca 15 meseci ,tri puta zamalo izgubio glavu u sred topcidera u beogradu sravnili su kasarnu do temelja 99te bio sam u zonama udara i ostao ziv ko nije to doziveo lako mu je da me stavi u drugu grupu od tada sam na lekovima za smirenje svaki dan ,kad pukne petarda ja zalegnem na sred ulice ,mogu detaljno da opisem ceo topcider i sta se desavalo 99te sta je i kada sve gadjano bio sam tada tamo a nije kosovo ,na kosovu sam bio 2000te u vojnoj policiji tacnije oreovica taj rejon smo drzali

Dejan
Dejan
8 meseca pre
Odgovori  igor

Ja sam bio na Dedinju..ona bonbardovanja kasarni Dedinje ,Topcider,samo onaj ko je preziveo tu strahotu zna sta je bilo.Svi misle bio si u Beogradu sta to..a niko nezna pravu istinu…

Slavisa
Slavisa
7 meseca pre
Odgovori  igor

Topcider 2130 V.P. bio ja 98/99
Ista Prica moj brate ….oprosti im. Varaju u unesrecene PRED IZBORE…zbog glasova!

Patar
Patar
9 meseca pre

169 dana rata imam i to kao tenkista a ne pozadinac i dobio sam 2. kategoriju. Nesto tu nije uredu sa tim kategorijama! Ko je bio na KiM za 45 dana 1. kategorija a mi po hr i BiH sa 169 dana druga kategorija.

Komšija
Komšija
9 meseca pre
Odgovori  Patar

U Hr i BiH “Srbija nije učestvovala” u ratu.

Emil
Emil
4 meseca pre
Odgovori  Komšija

Da li se sada može podneti zahtev za sticanje prava borca na osnovu učešća u dejstvima u Hrvatskoj?

Dragan
Dragan
8 meseca pre
Odgovori  Patar

Hr i Bih vojna vežba Kosovo učešće u ratu tu ti je problem.

Ranko
Ranko
4 meseca pre
Odgovori  Dragan

Oni koji su donosili ove zakone o biračkim kategorijama nisu bili na prvim udarnim linijama, pa ns dele. Koće im ići u vojsku ili da brani zemlju kad vide kako smo mi prošli nemamo ni besplatno lečenje na VMA. Ovo je ponižavanje nas Borac.

Goran
Goran
3 meseca pre
Odgovori  Dragan

nece da moze…. meni u “bukvici” pise USESCE U RATU! To vojna vezba je upisano onim kokosarima koji su traktorima pljackali televizore, frizidere i ostalu tehniku !!!

Гаги
Гаги
2 meseca pre
Odgovori  Dragan

A šta ćemo kod ljudi kod kojih je upisano učešće u tatu u zoni borbeni društava gdje pucalo prašilo ko to može i sme da pobije !???