KAKO DO BESPLATNIH KILOVATA?

LESKOVAC-BEOGRAD

Po novoj Uredbi o energetski zaštićenom kupcu koja je usvojena krajem 2015,
pravo na besplatnih 120 do 250 kilovati struje ili 35 do 75 kubnih metara gasa ostvaruju zaštićene kategorije kupaca čiji su mesečni prihodi do 32.684 dinara.

Pravo na 120 kilovata besplatne električne energije ili 35 kubnih metara gasa ima jednočlano domaćinstvo koje ima prihod do 13.595 dinara i mesečno troši do 480 kilovata struje.

Dvočlane i tročlane porodice mogu dobiti besplatno 160 kilovata struje ili 45 kubnih metara gasa ako imaju primanja do 19.795 dinara i mesečnu potrošnju do najviše 640 kilovata.

Četvoročlano i petočlano domaćinstvo može da računa na besplatnih 200 kilovata struje ili 60 kubnih metara gasa ako ima prihod do 25.990 dinara, a porodice sa šest i više članova ukoliko im primanja ne prelaze 32.684 dinara dobijaju do 250 kilovata struje ili 75 kubnih metara gasa besplatno.

Zaštićenim kategorijama kupaca računi za gas biće umanjen za januar, februar, mart, oktobar, novembar i decembar.

Novom Uredbom o energetski zaštićenom kupcu pravo na besplatne kilovate od 1. januara 2016. mogu da zatraže i porodice čijem članu obustava isporuke struje ili gasa može da ugrozi njegovo zdravlje i život, a to pravo stiču na osnovu medicinske dokumentacije.

Povlastice za utrošenu električnu energiju i gas u 2015. koristilo je između 70.000 i 90.000 korisnikanovčane socijalne pomoći i dečjeg dodatka, a u republičkom budžetu za te namene bilo je obezbedjeno 700 miliona dinara.

Procenjeno je da će te povlastice u 2016. godini koristiti oko 200.000 gradjana i u budžetu je za te namene obezbedjeno nešto više od 1,6 milijardi dinara.

Prati
Obavesti me o
guest

3 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
nikolica
nikolica
8 godine pre

Da li se u ,,prihod” računa i hrana od poljoprivrede, prodaje bez fiskalne kase na pijaci jaja, kupusa, krompira, piletine, sira i dr.? Ili se broji samo ono šo se ,,vidi” a devize koje se ne vide u vidu višespratnica na selu, stanova u gradu i voznog parka sa potrošnjom goriva većom od fabriknata, to se ne računa? Zašto bre samo brojite državni posao, a onaj na crno privatni niko ne uzima u obzir? Med i luk i rakiju i vino, brašno, drva za prodaju, da ne spominjem

kradja struje
kradja struje
8 godine pre
Odgovori  nikolica

Poznajem mnogo politicara a boga mi tu ima i žena preduzetnica koje po Leskovac bave politikom, propovedaju poštenje, rad, a noću krišom premontiravaju brojila sa mužem ITelektrotehničarem s diplomu, da im se potrošnja ne računa. Sramota da kradu struju i to se zna, a one mrtve ladne izlaze u javnost još dične, a one sačuvaj bože. A što deci ne kažu kako se to zove što mama radi? Dokle će i direktor distribucije da ih toleriše, skriva ih možda zbog interesa? A ni ona DS odbornica nije cvećka i ona petlja kad niko ne zna. Ne mislim na onu finu koja radi u distribuciju, nego jednu popularizovanu ko finu, a fin joj muž, nadaleko poznat po fini aneksi i fine nadgradnje. Spavam s nesavesnog, mislim savesno i primer sam ko uzor, kad bi se šaleli.

goce
goce
8 godine pre
Odgovori  kradja struje

Pazi da se ne pravdaju vama sa velike plate, Izludeli ste od pare.