Kakav vazduh dišemo

LESKOVAC

Organizacija „Tim 42“ je pokrenuo inicijativu za uvođenje merenja koncentracije PM čestica u vazduhu, kao i blagovremeno objavljivanje rezultata merenja. Ana Pecarski u ime ove organizacije pojašnjava da se u Leskovcu trenutno ne mere količine suspednovanih PM čestica u vazduha.

„Ove česticu najviše utiču na zdravlje ljudi. Svedoci smo toga da je u zimskom periodu vazduh lošeg kvaliteta, da se građani u većem broju javljaju lekarima zbog respiratornih problema. Vazduh prosto vidimo, pogotovo kada u vreme grejne sezone izađemo na ulicu, da ljudi ne otvaraju prozore da im ne ulazi dim i prašina s ulice…“

Ana Pecarski kao problem navodi i činjenicu da se i brojke za one stvari koje se mere u leskovcu objave dva ili tri dana kasnije.

„To znači da mi u ponedeljak saznamo kakav je bio vazduh u ponedeljak što nam nije informacija od nekog značaja. Korisna informacija bi bila da u istom danu saznamo kakav je kvalitet vazduha i na taj način odlučimo koliko ćemo biti napolju ili se suzdržavati od izlaska.“

„Tim 42“ želi javnu raspravu na ovu temu i pokrenuo je inicijativu za prikupljanje potpisa podrške kako bi do javne rasprave došlo.

„Želimo da se u Leskovcu uvede merenje PM čestica, kao i da se rezultati merenja objavljuju blagovremeno, odnosno u toku dana za taj dan. Grad Leskovac je doneo početkom godine Kratkoročni plan za unapređenje kvaliteta vazduha i to je dokument koji se donosi u lokalnim samoupravama gde problemi postoje, gde je vazduh zagađen. Međutim, malo toga je iz tog plana urađeno, a mnoge mere nimaju vremensku odrednicu. Zato je važnije što hitnije reagovati, odnosno nabaviti aparat za merenje PM čestica i objavljivati rezultate merenja blagovremeno“ zaključuje Ana Pecarski.

Zainteresovani građani mogu peticiju da potpišu na štandovima koji su postavljeni u Širokoj čaršiji i ispred Robne kuće, kao i na sajtu kreni-promeni.

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
mile
mile
2 godine pre

Meni ovo liči na mlaćenje prazne slame. Šta će promeniti to merenje? Ako se ne čini ništa da se stanje promeni na bolje džaba nam merenje. Činjenica je da smo pregusto naseljeni, a da se greje i šta treba i šta ne treba, a sve to produkuje dim,koji se nadvija nad gradom i guši sve živo. Umesto da se saobraćaj u gradu ubrza, vlast i zakoni ga usporavaju udarnim rupama, ležećim policajcima, semaforima, pešačkim prelazima i pravima pešaka, dizel motorima, … A u ložišta se i dalje ubacuje ugalj, drvo, pa i pelet, plastika, bez ikakve kontrole.
Smog u Leskovcu se vidi iz okolnih sela kao braonkasto ljubičasti oblak koji je prekrio grad. I to je Naša reč objavljivala na naslovnoj strani. I niko nije ništa pokrenuo. Stanje je u statusu qwo, godinama unazad, u vreme grejne sezone. I nikog nije briga za to.