Kad ti je dvoriše pod vodom mesec dana

LESKOVAC

 

Dvorište porodične kuće Gorana Stevanovića u selu Veliko Trnjane kod Leskovca  puno je vode već mesec dana.

On i njegova porodica mogu iz kuće da izadju samo uskom betonskom stazom, deo dvorišta I voćnjaka uz regionalni put Vučje Leskovac je prekriveno vodom, kao I susedne parcele iz kojih se već čuje kreket žaba koje su se u proteklim nedeljama tu naselile.

“U početku nije bilo ovoliko vode u dvorištu ali je ona, u medjuvremenu “probila” betonsku ogradu  iako kiša nije padala u poslednja četiri-pet dana, ovde je sve više vode”, rekao je za JUGpress Stevanović.

Dodao je da je više puta o ovom problem obaveštavao nadležne u lokalnoj samoupravi u Leskovcu Iida je dobio odgovor da će da rešavaju posle praznika.

“ Nadležni su rekli da će problem biti rešen posle praznika, da će doći njihove službe. Znaju o čemu se radi od ranije, I 2015. godine smo imali ovaj problem, tada ništa nije rešeno., ali sada će opet doći kako bi iznašli konačno rešenje”, ispičao nam je Stevanović.

Kaže i da ovo nije prvi put da mu je poplavljeno dvorište ali da se do 2010. Godine, kada su iskopani kanali kroz polje radi sprovodjenja vode iz Barja za Leskovac, nije bilo ovakvih pojava.

“ Pre 2010. godine jedina velika poplava bila je 1974. ili 1975. ne sećam se tačno. Ovo dvorište je na peskovitom terenu, šahta je celog leta bila suva, čak i posle kiša koje su bile 100 litara po metru kvadratnom. Ne znam koliko je sada litara palo, ali nije to bila takva padavina. Odakle je ova voda došla nisam kompetentan da procenim”, kaže Stevanović.

Lokalne vlasti u Leskovcu su 2015. godine sprovodile radove na čišćenju odvodnih kanala ali posao nije uradjen kako treba, kažu meštani.

Voda koja je decenijama ranije išla, iz kanala u obližnjem selu Šainovac u reku Veternicu, preusmerena je da najvećim delom ide prema selima Presečina I Veliko Trnjane.

A onda je neko u Presečini vodu preusmerio u napušteni voćnjak nekadašnjeg poljoprivrednog kombinata “Porečje” .

I ovoh dana, kada je sunčano I temperature dostižu I više od dvadeser sterpeni, ta voda, preko asfaltnog puta prelazi u susedne njive a odatle u dvorista na ulazu u Veliko Trnjane.

Zbog velikih količina vode, koja stoji u dvorištima skoro mesec dana, zidovi na nekim od kuća na ulazu u Veliko Trnjane iz pravca Vučja,

su počeli da pucaju.

Meštani stalno traže pomoć od nadležnih u gradu Leskovcu.

Ali, još su na čekanju.

Boje se komaraca I mogućih zaraza jer su se izlile I spetičke jame po dvorištima.

A veliki broj inače plodnih njiva I voćnjaka najverovatnije neće moći da se obradjuje ove godine zbog vode.

 

Predsednik Saveta mesne zajednice Veliko Trnjane Goran Ilić kaže za JUGpress da su o svemu ovome informisali i Sektor za vanredne situacije u gradskoj upravi.

“Obećali su nam da će, čim vreme dozvoli, pošalju mašine I zatvore taj kanal kod Šainovca”, rekao je  Ilić.

On ne zna zašto problem nije rešen, makar privremeno, postavljanjem vreća s peskom.

Meštani kažu I da je dodatni problem to što kanal koji vodiod šainovca prema Veternici nije očišćen celom dužinom pa uraslo drveće I rastinjene dozvoljavaju vodi da otiče u reku.

Problem meštana Velikog Trnjana je zainteresovao I poslanika i predsednika Nove stranke Zorana Živkovića koji jedrugog dana Uskrsa došao na  lice mesta da vidi o čemu se radi.

“Ovo traje već godinama, nekih 7-8 godina. To možda nije direktna posledica napravljenog vodosistema kroz ova polja ali se problem sa poplavama pojavio u isto vreme, tako su mi preneli meštani”, rekao je Živković.

On smatra da je ovde na delu i nemar vlasti da preduzmu nešto jer je voda u dvorištima , njivama i voćnjacima već mesec dana.

“ Čujem da su za ovo rekli da je “mala voda”. Mislim da se vidi da je to daleko od male vode, da tu mora da se preduzmu neki koraci, da se nađe šta je dovelo do ovih polava i da se nađe rešenje. Ovo je 21. vek, nema problema koji ne može da se reši, samo je pitanje volje”, smatra Živković.

On očekuje da gradske vlasti Leskovca uz pomoć državnih organa, reše problem ljudi sa poplavom što pre.

“ Mislim da je Srbiji dosta jedan Beograd na vodi, da Veliko Trnjane ili neka druga mesta ne treba da budu pod vodom i na vodi, nego da žive neki svoj normalan život”, rekao je Živković koji je najavio da će o ovom problemu govoriti I u Skupštini Srbije.

 

Član Gradskog veća grada Leskovca zadužen za vanredne situacije Dejan Cakić  rekao je za JUGpress “na teritoriji grada Leskovca nema nekih većih problema sa poplavom.

“Imamo manjih problema tipa mesna zajednica Presečina, Veliko Trnjane, zvali su I iz  Međe”, rekao je Cakić I dodao da su “to oborinske, atomsferske vode koje silaze sa planina” I tvrdi da je to “ prolaznog karaktera”.

“ Po meni su naši kanali dobro očišćeni i to će vrlo brzo proći “, objašnjava Cakić.

A voda je ljudima u dvorištima I njivama već mesec dana.

 

Najveći problem jeste , kaže , u Velikom Trnjanu.

“Taj šainovački kanal , koji ide iz sela Šainovca prema Veternici nije dovoljno očišćen sa druge strane regionalnog puta Leskovac-Vučje, što planiramo da ove godine uradimo i nakon toga, kada budemo zatvorili deo kanala koji ide iz Šainovca prema Presečini i Trnjanu situacija će biti mnogo bolja”, objašnjava Cakić koji “moli sugradjane da se malo strpe”.

A nekoliko roda se već naselilo u ovaj deo sela, love žabe u vodi na inače plodnim parcelama, koja je tu već mesec dana.

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Peci
Peci
6 godine pre

Gospodin Cakić i ove godine moli da se seljaci strpe, a to radi od 2010 godine. A ko će njima da plati štete, na kućama, njivama, voćnjacima, i za život u smradu i vlazi?
Ili će ih moliti da se odreknu i od nadoknade štete? Pa se onda čudimo zašto nam se sela prazne.