Kad je Leskovca bio. . . Spomenari iz starog Leskovca- ljuljašake

LESKOVAC

U proleđe, kad olista drveće, u Leskovac su se pravile ljuljaške – na debeli dugčki konopci vrzani za cvrste, jake dudove granjke i – ljuljanje do moganje. I kad gi momci ljuljav devojke su, držeći se čvrsto za konopci – letele iznad svoje bašte. A s nji nakud nebo i po nebo – letiv i bašte sa svem onoj ubavo baštensko cveće. A ako su konopci tolko dugački – letele su i preko plotovi u komšijske bašte – uz smeh i pesmu! A ako ga tuj ima i gajdardžija ili pa neki sviri u duduk – ljuljalo se, pevalo i igralo u kolo.
Na takve zabave momci i devojke iz Kasparov sokak išle su čak u Drkine vrbe, a iz Čivl’k u Sat malu … Tg je sve bilo tolko – doleko! Al, na zabave kad treba da se ide i da se igra u kolo uz duduče ili gajde – eve kude je! Za čs će stignemo..
U edno takvo proleće …….,,Dođoše štrkovi u bare pozadi ringov i napraviše gnezdo na visoko suvo drvo kude vojni magacini u Špitalj. Olistaše Palatorski dudovi. U Kasparov sokak se sobraše pare i kude Bumbini i Žižavci kupiše debeli lađarski konopci. Tries metra. Jer, dudovi Palatorski bili su visoki ko neko strašnilo. I napraviše se ljuljaške za Čist ponedeljak. Spira Komarc izvadi dugčk duduk i zasviri… Zatreperi nebo i otvori se. Pomeri se zemlja i zaljulja. Pade d-n na drugu polovinu nebo.
I poleteše devojke na ljuljaške …
A u Pop Tošin sokak na granjke od topolu, što su prešle preko tarabe i prostrle se nad sokak – vrzuješev se ljuljaške. Na ljuljašku ednput sede Olga, ćerka na taljigaša Stojilka. Ljuljav gu ss dugčk konopac. I ona ne dava na nikoga da se ljulja – samo ona! I kako se ljulja peva:
Šijem reklu ( žensku bluzu ) na četri dugmeta
Ja ne smatram nikakva đubreta …
Sava Dimitrijević

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare