Kad je Leskovac bio. . . :Kafana Leke Cekića Slezenke

LESKOVAC

Kafana Leke Cekića Slezenke na Širokoj čaršiji odmah uz zgradu Doma kulture..

Na drugoj fotografiji lako ćete zaključiti gde je bila kafana KOD DVA BRATA Leke Slezenke.. Oni koji su čitali knjigu LESKOVAČKI DRVENI TRAMVAJ lako će se setiti koje su i čije sve radnje bile od ćoška do Doma kulture..iGledano iz pravca Železničke stanice prem Domu kulture:

Dora Popović i sinovi – kudeljara, trgovci. – Doru su zvali Drveni advokat, a sin mu je bio sudija. U tu zgradu je Dora imao kao dućanče i kao kancelariju. Dora je seljacima i drugima pisao žalbe, molbe, kad seljaci potpisuju menice… bio je rentijert…

Dorinu zgradu su ,,oslobodioci” nacionalizovani. U dva dućana koja je Dora koristio kao kncelarije posle rata bila je kafana – prvo pod imenom TRST, zatim KOZARA, a onda je tu godinama bila poslastičara Minjon.

Blagoja Goranović je, inače, bio poslednji šef restorana KOZARA.

Deo zgrade iznad koje je i sada balkon bila je kafana ORIJENT koju je pod kiriju držao Blagoja Cekić Slezenka, rođeni brat Leke Slezenke.

Onda je prolaz – ulaz u dvorište kafane. Zatim je –LIKERNICA Dušana Mladenovića Mladže. Zatim Đorđe Ristić – tišljernica. Jovan Jović, brašnar, imao je mlin u Slatinu, Diče Tončić i njegovi sinovi Mika i Blagoja – radili su sa voćem i povrćem na veliko ( kasnije prodavnica obuće Koštana ), onda kafana Leke Slezenke i – . FABRIKA SAPUNA – Jovan Vlajčić i sinoviDesimir, Mladen … ( sada Dom kulture ).

Sava Dimitrijević

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare