Kad je Leskovac bio. . . : Deo centra grada

LESKOVAC

Ovo je ugao ulice Vojvode Mišića i ulice Kralja Aleksandra.

S desne strane je apoteka ,,Spasitelj”. ,,Držao je Rade Dimitrijević, apotekar, a gazda od kuću bija je Kopče Milošev, tast na industrijalca Đoku Vranjkića. Niki put je na sprat iznad apoteku sedeja Prokopije Milošević, zvani Kopče Milošev, a posle je tuj kuću uzeja Gavra Čuljković, pašanog na Kopče, a Kopče si napravi novu kuću kude je sedeja Đoka Vranjkić u ulicu Vojvode Mišića. Kope Milošev, žena Paraskeva-Perka, rođena sestra na Jucu, ženu na Stojana sarača. Kope i Perka nesu imali decu i usvojiše Dorku, ćerku na Gavru Čuljkovića. Dorka se odade za Đoku Vranjkića, pa je posle Đoka Vranjkić preuzeja kuću na Kopče Miloševoga. Đoka Vranjkić, žena Dorka, deca Pera, Rada, Vera i Cana, odata za sudiju Blagoju Stojanovića, zvanog Blaško Crni – sin na Gorču Bozovića.

S leve strane je ,, golema lepa radnja na Blagoju Živkovića Bezrđanina. Na izlog piše: ,,Kafa- čaj, rum – med!” Na ulazna vrata, s unutrašnje strane, Blagoja Bezrđanin zakačija golemoga papagaja – papagaj, napraven od šaren karton, visi na kanap vrzan za plafon i mušterija kd ulegne u dućan papagaj se klati a na tam a na ovam.

Na ovom mestu sada su Narodna biblioteka ,,Radoje Domanović” i soliter S-15

Fotografiju sam dobio od Slavoljuba – Slave Grebenarevića, sajdžije.

Sava Dimitrijević

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Korigujte samohvalu
Korigujte samohvalu
4 godine pre

Molim vas da vise ne idealizujete grad koji do II sv.rata nije imao vodovod, kanalizaciju, 1 metar asfalta i u kome tzv. industrijalci, zbog sebicluka i neznanja, nisu ucestvovali u drustvenim odnosno kulturnim promenama Leskovca. Leskovac je bio nerazvijena, ruralna oblast sa slabo razvijenom lakom industrijom i bez ikakve infrastrukture…