Kad je gradonačelnik prinuđen da krši zakon

LESKOVAC

Na svojoj 72. sednici članovi Gradskog veća Grada Leskovca su imali dnevni red sastavljen od 27 tačaka. Između ostalog, bavili su se i kadrovskim rešenjima, odnosno predlozima rešenja o imenovanju direktora u JKP „Toplana“ i Domu kulture Roma. U JKP „Toplana“ za vršioca dužnosti direktora imenovan je Tomica Jovanović umesto dosadašnjeg vd direktora Miloša Ilića kome status vd direktora ističe 30. decembra. Po zakonu on ne može da bude ponovo izabran na funkciju vd, jer ima prava samo na dva mandata. S obzirom da ovo preduzeće polovinom januara očekuje potpisivanje veoma važnih ugovora, pribegnuto je ovom rešenju. Inače, u JKP „Toplana“ je u toku konkurs za izbor direktora.

Data je saglasnost i Upravnom odboru Doma kulture Roma u Leskovcu za raspisivanje i sprovođenje Javnog konkursa za imenovanje direktora ove ustanove. Jelena Živković, ovlašćeno lice Odeljenja za društvene delatnosti i lokalni razvoj u obrazloženju je rekla da, na Osnovu zakona o kulturi, jedinica lokalne samouprave imenuje na osnovu prethodno sprovedenog javnog konkursa, imenuje direktora na period od četiri godine i da on može biti ponovo imenovan, a da javni konkurs raspisuje i sprovodi osnivač, odnosno Grad Leskovac.

Na ovo obrazloženje je reagovao gradonačelnik Goran Cvetanović pitanjem „ko je dao tu genijalnu ideju da se raspiše konkurs? Koliko ima Roma koji imaju fakultetsko obrazovanje u Leskovcu? Deset! Apsolutno svi rade, neko sui do skoro bili i direktori. Ima li nekog ko ima fakultet, a da ispunjava uslove da je najmanje pet ili sedam godina radi u kulturi da bi bio direktro Doma kulture Roma? Ja vam kažem da nema. Tamo je direktor gospodin Živković i duže vreme se vodi kao vršilac dužnosti. Da li je primereno da direktor Doma kulture Roma sada bude neko ko nije Rom? Mislim da nije. I sada ćete da raspišete konkurs i će da se javi Živković ili bilo ko od prethodnih direktora, a nijedan nema fakultet i faktički nemaju uslove da budu direktor. Hvala lepo što radite posao kao što mislite da treba.“

Cvetanović je dodao i da kada bi svako radio svoj posao kao on i kada bi svako znao svoj deo posla bilo bi dobro.

PAKETIĆI ZA DECU

„A zahtevi? Znate, mnogi imaju strašne zahteve prema gradu. Kad su oni bili, imali su dva predsednika opštine, nisu mogli da izdvoje ni jedan dinar za paketiće za decu, a sada traže da se svoj deci daje kao u Beogradu. Hajde da je cela Srbija, pa u redu… Kao što su tražili da povećamo nešto za dečje vrtiće, pre toga je takođe nešto bilo… Stalno oni imaju neke genijalne ideje. Neka lepo preuzmu odgovornost, neka zarade pare, pa neka kao mi imaju preko najmanje 800 miliona u budžetu grada, pa onda mogu da raspravljaju o tome. Vidite, sve imam u svojoj glavi i tačno znam šta, gde i kako može. I kad negde i kršim zakon, kršim ga zbog toga što sam prinuđen i da bih ispoštovao i romsku populaciju koja je najbrojnija i nama dragocena, a s druge strane da to funkcioniše, a ne da samo nekog postavimo. Tamo imamo 12 uposlenika i Dom kulture Roma je jedini na nivou čitave Srbije takve vrste. I samo jedna žena je knjigovodstveno radila, koja bolje i da nije radila, a pripada drugoj naciji i vodila je knjige, a nema pojma sa životom.“

Usvojen je i predlog Odluke o nabavci novogodišnjih paketića za desetoro prvorođenih beba u 2023. godini. Pojedinačna vrednost poklona je 30.000 dinara.

PROBLEM NAPUŠTENIH PASA I MAČAKA

Usvojen je i predlog Programa kontrole i smanjenja populacije napuštenih pasa i mačaka na teritoriji Grada Leskovca. Rade Velinov, šef Odeljenja za privredu i poljoprivredu, kaže da problem napuštenih pasa i mačaka predstavlja temu koja se raspravlja više godina, a koja je kulminirala značajnim odštetnim iznosima na račun gradskog budžeta.

„Na rešavanje ove problematike u ranijim periodima nisu preduzimani značajniji koraci. Shodno tome, stvoreni su uslovi za donošenje konkretnijih akata koji još konkretnije uređuju ovu oblast. Očekujući u narednom periodu podršku i u zakonskim rešenjima, a sve u cilju smanjenja populacije napuštenih pasa i mačaka i njene adekvatne kontrole i održavanje u granicama projektovane brojnosti, komisija obrazovana rešenjem načelnika Gradske uprave Grada Leskovca izradila je program kojim se definišu načela, ciljevi i mere za rešavanje problema sa nevlasničkim psima i mačkama.

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
DIREKTOR
DIREKTOR
1 godina pre

Zakon o radu, a i Zakon o kulturi ne prepoznaju imenovanje direktora ustanove po nacionalnoj pripadnosti.
Konstatacija ” da li je primerno da direktor Doma kulture Roma sada bude neko ko nije Rom” je poruka koju će mnogi tumačiti u suprotnom smislu.
Od onih “deset” fakultetskih obrazovanih Roma apsolutno ne rade svi. Za neke nije bilo radnih mesta u Leskovcu, pa su otišli u inostranstvo našli posao i započeli novi život, a neki još nisu se zaposlili. Onaj koji je do skora bio direktor, njemu je lokalna samouprava promenila Školski odbor na dva dana pred izjašnjenje kolektiva i Školskog odbora za izbor direktora. To je kod zaposlenih izazvao zbunjenost i pometnju, a direktor je odustao od kandidature.