Kabinet: Cvetanović čestitao Dan državnosti

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

LESKOVAC


Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović uputio je čestitku povodom Dana državnosti Srbije, saopšteno je danas iz .

„Povodom današnjeg praznika – Dana državnosti Srbije, svim građanima Srbije i Leskovca želim da uputim najiskrenije čestitke, sa željom da svi zajedno nastavimo da idemo putem razvoja i prosperiteta. Želim vam svima puno zdravlja i napredak u svim sferama vašeg delovanja“ poručuje gradonačelnik Cvetanović.

Srpski ustanici su odlučili da na dan velikog hrišćanskog praznika na Sretenje, 1804. godine na Zboru u Orašcu pokrenu Prvi srpski ustanak sa Karađorđem na čelu. Istog dana, 1835. godine u Kragujevcu je donet prvi ustav Srbije, jedan od najdemokratskijih i najliberalnijih ustava toga doba – Sretenjski ustav, zato danas kao podsećanje na ove značajne događaje obeležavamo ovaj praznik”, navodi se u objavi.

3
Ostavite komentar

avatar
2 Tema komentara
1 Odgovori na temu
0 Pratioci
 
Najvise reakcija na komentar
Najvaznija tema
3 Autor komentara
LazovgvoždjaraJulijanac Skorasni komentari autora
  Prati  
Najnoviji Najstariji Najviše glasova
Obavesti me o
gvoždjara
Gost
gvoždjara

A Ti se #Julijanac, u “kalendarsku matematiku” izgleda baš-baš razumeš. 🙂 Moram da priznam da si ipak u pravu, ali ne baš toliko koliko misliš da jesi, jer u ovom slučaju greška nije u 13 dana (kako ti misliš) već u jednom jedinom danu. Naime, postoji nešto što se zove “usklađivanje Julijanskog i Gregorijanskog kalendara”. To usklađivanje omogućava tačno sagledavanje datuma iz prošlosti. Iako su oba kalendara neprecizna, Julijanski mnogostruko brže od Gregorijanskog, kasni za “tropskom godinom”. Zbog tog kašnjenja se datumi iz Julijanskog kalendara sukcesivno pomeraju po “skali” Gregorijanskog kalendara. Međutim, sa protokom vremena, Julijanski sve više kasni, pa se i samo usklađivanje “usklađuje”. Zbog toga je u 17. veku dodavano 10 dana. U 18. se dodavalo 11. U devetnaestom veku se Julijanskom kalendaru dodavalo 12 dana. U vremenu u kome mi živimo, dakle u 20. i 21. veku, dodaje se 13 dana. U 22. veku, dodavaće se 14 dana, itd. Dakle, razlika se sa protokom vremena (vekova) akumulira, pa ćemo recimo imati situaciju da u će se Božić u Srbiji 3000. godine, (pod uslovom da Srbija, Srbi i hrišćanstvo uopšte do tada opstanu?!), slaviti 22. januara po Gregorijanskom, a 21. januara po tzv, Milanković-Tripkovićevom kalendaru. Zašto sve ovo pišem? Iz više razloga, ali jedan je presudan: – Ono što mi Srbi, odnosno srbende i ostali “julijanci” među nama moraju shvatiti je da pitanje kalendara nije nacionalno ili versko pitanje, već pre svega pitanje astronomije. Ako neko ipak insistira da se radi i o pitanju tradicije, to bi značilo da ta tradicija podrazumeva nošenje sata koji neprestano, sve više kasni za realnim vremenom. A čemu uopšte služi takav “sat” sem da stalno i sve više kasniš i “kaskaš” za realnim vremenom i čitavim svetom? Što se samog državnog (svetovnog) praznovanja religijskog praznika Sretenja tiče, zakonodavac je napravio grubu grešku,… Pročitaj još

Julijanac
Gost
Julijanac

Ej bre Srbi, Sretenje je 02. februara ! Na današnji dan se u istoriji Srbije nije desilo apsolutno ništa ! Ili ćete božić batu ili deda mraza. Ili ćete jednu ili drugu novu godinu. Sretenje hje prošlo i vernici su ga proslavili mimo državnih kombinacija sa kalendarima.

Lazov
Gost
Lazov

Ti uskladjuj, a ja sam samo citao ono sto pise u zapisima. Crni Djordje kaze da ce sutra 2 februara iz svih nahija …

Проститутки Бишкека