Južnokorejski sindikalci podržali štrajk u Juri

SEUL-LESKOVAC

Sindikalci iz Južne Koreje su protestovali ispred sedišta kompanije Jura u Seulu, tražeći da Jura ispuni zahteve štrajkača i počne da poštuje prava radnika.

Mašina

Protest ispred sedišta Jure; Foto: SKOJ

Uznak solidarnosti sa radnicima leskovačke fabrike Jura koji štrajkuju od 7. juna, aktivisti južnokorejske sekcije Svetske federacije sindikata (WFTU) protestovali su ispred sedišta ove kompanije u Seulu u Republici Koreji.

Sindikalci su tokom svog protesta istakli transparent na kome je na engleskom i korejskom jeziku pisalo: „Jura korporacija mora da poštuje prava srpskih radnika“, „Osuđujemo pritiske menadžmenta na sindikalne aktiviste u Juri“ kao i jedan ispisan na srpskom i korejskom jeziku „Odmah ispuniti sve zahteve generalnog štrajka“.

Kako se u saopštenju Saveza komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) navodi, ovaj protest je realizovan na njihovu inicijativu.

SKOJ pozdravlja ovaj izraz međunarodne solidarnosti i podržava sve zahteve štrajkača i poziva javnost u Srbiji da podrži radnike u obustavi rada u leskovačkoj fabrici Jura i da od južnokorejskog vlasnika zatraži da bez odlaganja ispuni sve štrajkačke zahteve.

Podsetimo, radnici Jure štrajkuju od 7. juna, a njihovi zahtevi obuhvataju: povećanje plate u iznosu od 20%, obračun bonusa na prisutnost po danu prisutnosti na radnom mestu, povećanje naknade za topli obrok na 400 din neto, opredeljivanje dodatnih 5.000.000 din na mesečnom nivou za sredstva za higijenu u toaletima na nivou cele kompanije. (Mašina)

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Pionir
Pionir
21 dana pre

Sad zovu ove radnike pod ugovorom koje su otpustili da dodju da rade i nude im za stalno.