Jumko na prodaju

VRANJE

Vranjski “Jumko” jedna je do sedam kompanija koje se nalaze u portfelju subjekata privatizacije od strateškog značaja, navodi se u godišnjem izveštaju o radu Vlade Srbije za 2019.  

Rok od zaštite od prinudne naplate i prinudnih izvršenja za ova preduzeća istekao je 28. maja 2016. godine, ali je i tokom 2019. godine nastavljeno sa sprovođenjem aktivnosti u cilju iznalaženja načina za opstanak subjekata privatizacije od strateškog značaja i očuvanje radnih mesta u ovim preduzećima, navodi se u delu izveštaja o radu Ministarstva privrede.

Ministar vojske Aleksnadar Vulin je još pre tri godine, u oktobru 2017 godine , prilikom posete Jumku u Vranju, obaćavao da će do kraja tog meseca, te godine ” Vlada Srbije doneti odgovarajući zaključak u smislu konverzije i preuzimanja odgovarajućeg vlasništva.

” Onda očekujemo da ćemo vrlo brzo proći, i kroz UPPR, i da će “„Jumko” moći da postane deo odbrambene industrije Srbije”, izjavio ej tada Vulin.

Od strateških preduzeća, šest preduzeća je sprovodilo aktivnosti na izradi unapred pripremljenog plana reorganizacije (UPPR) ili je sprovodilo aktivnosti u skladu sa usvojenim UPPR-om (HIP – PETROHEMIJA a.d. Pančevo, HOLDING KABLOVI a.d. Jagodina, IKARBUS a.d. Beograd, POLITIKA a.d. Beograd, HK PK YUMCO a.d. Vranje, TRAYAL a.d. Kruševac), dok je preduzeće JP PEU RESAVICA radilo na izradi plana reorganizacije i finansijske konsolidacije. 

Preduzeće FAP KORPORACIJA a.d. Priboj, je Uredbom Vlade Republike Srbije od 30. decembra 2019. godine, svrstano u članove Grupacije Odbrambene industrije, te više nije u grupi subjekata privatizacije od strateškog značaja, zbog čega je obustavljen postupak privatizacije navedenog preduzeća.

Prošle godine, prodato je pet preduzeća za ukupno 13,6 miliona evra. 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare