JUGpress slavi rođendan: Osamnaest godina se borimo za profesionalno novinarstvo, u interesu javnosti, uprkos pritiscima i pretnjama

LESKOVAC-VRANJE-NIŠ

Regionalna informativna agencija JUGpress je postala punoletna.

Punih 18 godina se borimo za profesionalno novinarstvo i interes javnosti da zna, uprkos pritiscima i pretnjama koji su naša svakodnevica svih ovih godina.

A ti pritisci i pretnje imaju mnogo goru dimenziju kada radite u lokalu i na jugu Srbije.

Regionalna informativna agencija JUGpress je pokrenuta kao jedna od prvih onlajn medija van Beograda i kao medij civilnog društva.

U ovih osamnaest godina stala je priča o borbi lokalno-regionalnog medija da opstane držeći se nepokolebljivo u svom izveštavanju principa profesionalizma, poštovanja etičkih kodeksa i isključivo i jedino u interesu javnosti i građana i građanki.

Za sve ove godine postojanja pretrpeli smo svašta i najveći uspeh je to što još uvek postojimo.

Naš rad je uporan i istrajan, uprkos različitim vrstama pritisaka i pretnji, otvorenih ili prikrivenih, te pokušajima vlasti da nas ugase. Naš sajt je više puta hakovan, finansijsko iscrpljivanje traje i dalje, a traju i pokušaji diskreditacije i etiketiranja, i, što je još gore, crtanje meta kroz različite spinove i izmišljene priče.

Pokušaj zatrašivanja i gašenja, koji nam je bukvalno visio nad glavom, jesu tužbe najmoćnije kompanije u Srbiji, beogradske kompanije MiIenijum tim (inače bliske vlastima), koja nas je tužila samo zato što smo radili svoj posao i izveštavali sa press konferencije jedne opozicione stranke, i tražila odštetni zahtev od 200.000 evra.

U međuvremenu su nas tužila dvojica direktora ove kompanije za “duševnu bol” koja, u njihovom slučaju, košta dva miliona.

JUGpress je dokazao na sudu da smo profesionalno radili svoj posao i tužbe su odbačene.

Ovo je samo jedan deo pritisaka sa kojima se susrećemo skoro svakodnevno.


JUGpress je prva agencija osnovana van Beograda sa namerom da se bavi regionalnim temama.

JUGpress  (www.jugpress.com), čije je sedište u Leskovcu, prati dešavanja na jugu Srbije i (godinama sa posebnim akcentom na Bujanovac, Preševo i Medvedju), na Kosovu i Metohiji, severozapadnoj Makedoniji, ali i u širem regonu.

JUGpress ima jasnu uređivačku politiku koja se zasniva na poštovanju svih profesionalnih i etičkih standarda,  tačnim, proverenim  i pouzdanim informacijama i netabloidnom novinarstvu i radu isključivo u interesu javnosti .

JUGpress objavljuje tekstove na srpskom, albanskom, romskom i bugarskom jeziku .

Prvi smo medij u Srbiji koji je još na početku svog postojanja objavljivao i tekstove na albanskom jeziku.

Agencija JUGpress je prva počela da objavljuje na svom sajtu I tv snimke kada to još uvek nisu radili ni veliki centralni mediji a prva je od medijskih kuća u Srbiji uvela i servis na albanskom jeziku.

Član je Lokal presa i Asocijacije onlajn medija i prihvata nadležnosti Saveta za štampu.

Osamnaestu godišnjicu JUGpress dočekuje sa multimedijalnim konceptom agencijske produkcije, koja pored klasičnih informativnih servisa vesti, pisanog, tonskog, foto i televizijskog, obuhvata i jutjub kanal TV JUGpress.

JUGpress, i pored svih problema, ima stabilan rast čitalačke publike na portalu i društvenim mrežama.

Osnivač JUGpressa je NVO Centar za demokratiju i razvoj juga Srbije.

JUGpress

Prati
Obavesti me o
guest

7 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
svetiliska
svetiliska
18 dana pre

Srecno vam punoletstvo! Dobrih tekstova i ubuduce. Istrajte u svojim uverenjima,
zbog sebe, a i Leskovca i Leskovcana. Mnogo uspeha u daljem radu.

pop Bobe
pop Bobe
18 dana pre

Najbolji portal i najbolji novinar Slavomir Kostic.

Beba Kanački
Beba Kanački
19 dana pre

Čestitke JUGpress-ovcima na istrajnosti i doslednosti, profesionalnosti i na tome što su jedan od svetionika novinarstva onakvog kakvo ono treba da bude i jeste.

Potop
Potop
19 dana pre

Čestitam i želim da što pre se sruši ovo zlo i da dobri vredni pametni i nadasve normalni ljudi isplivaju mada će u Srbiji to biti problem uvek jer upravo takvi i odlaze zarad boljih uslova i normalnog života.
Ko god je ovde pokušao da stvari promeni na bolje dobio je metak.Tako radi mafija i država koja sa njom manipuliše.Odavno svet zna kakvi ostaju da žive na ovim prostorima pa se na taj način i ophodi sa nama.
Inače smo mi šaka peska u moru u ovom svetu ali sebi volimo da dajemo epitete da smo najveći i najbolji.To je bolest svih malih naroda dok veliki isključivo od nas očekuju korist za sebe.
Mnogo sreće i istrajnosti u daljem radu i nadam se da će dobro jednog dana pobediti.Dali ćemo taj dan dočekati i ko će ovde da ostane da živi ostaje da se vidi.Sve u svemu ne piše nam se dobro a za sve smo sami krivi.

Čedo Višnjić
Čedo Višnjić
16 dana pre
Odgovori  Potop

Čestitam jubilej glavnoj urednici i celoj redakciji Jugpresa.
Ujedno bih iskoritio priliku, da gospodina Potopa predložim da dobijanje braonkastog Gran Prija za šampiona lokalnog autošovinizma. Siguran sam da imam kompetencije da dajem ovakve i slične predloge, jer je ta pojava kod nas poprimila oblik pandemije, a ja sam poslednjih petanestak godina stekao neverovatni sposobnost, da,gotovo,u momentu prepoznam tu, za nas, pogubnu pojavu.

svetiliska
svetiliska
15 dana pre
Odgovori  Potop

Odlican tekst. Ne znam, ali stvarno ne znam odakle ovoliko negativnih ocena na komentare koji, samo, cestitaju jubilej odlicnom el. portalu Jugpressu?! Odakle ovoliki odijum prema lokalnom portalu?! Sta vam To toliko smeta u tekstovima ovog portala i NNR.Tekstovi u NNR i na ovom el. portalu ostace zabelezeni za sve ostale generacije Leskovcana, da citaju i saznaju kako se je nekad zivelo, kako je izgledao Leskovac, koje su se pretstave igrale u poyoristima, koji filmovi, gde su bili koncerti, a gde igranke, sta se je prodavalo na pijacama, sta se je jelo, kakv nam je bio sportski zivot, koje su se knjige stampale, Koju smo mi Leskovcani odecu nosili, kakva je bila moda, koje su se skole najvise upisivale, kakvo je vreme bilo- kisa, sneg ili sunce, koe su politiske stranke postojale, kakve su rasprave bile u lokalnom parlamentu, koje su se pesme pevale i igre igrale, leskovacku svakodnevnicu. I sve ce To ostati nasoj deci, nasin unucima i naslednicika na vjeki vekov. Pa, sta hocete vise?

Čedo Višnjić
Čedo Višnjić
15 dana pre
Odgovori  svetiliska

@Svetiliska, kao čitalac, vrlo retko lupim plus ili minus na komentar, a za ove silne minuse, skoro da sam siguran da su poklon kolega. I kolege su građani, ali je očigledno, da smo Vi i ja, kudikamo “pograđanskiji” od pomenutih.