JKP Gorica podiže kredit od 60 miliona dinara

NIŠ

Gradsko veće odobrilo je kreditno zaduživanje kod AIK banke Javno komunalnom preduzeću „Gorica“ u iznosu od 6o miliona dinara za tekuće poslovanje. Istovremeno, Veće je dalo saglasnost komunalnim preduzećima „Naisus“, „Mediana“ i „Gradska toplana“ da sa po 20 miliona dinara budu jemci „Gorici“. Sredstva  kredita namenjena su za očuvanje tekuće likvidnosti, obavezu zakupa prema Kliničkom centru, za tehničko održavanje , servisiranje kapela i hladnjača na Novom groblju, za nabavku građevinske mašine,opreme i sredstava za rad, kao i za izmirenje dospelih obaveza i dugovanja iz prethodnog perioda , rečeno je na sednici.

Kredit će biti realizovan sa grejs periodom od tri do šest meseci,  otplatom glavnice na 36 mesečnih rata i sa plaćanjem kamate mesečno, na kraju obračunskog perioda. Visina kamate za sada nije poznata.

Direktor JKP „Gorica“ Zoran Milojković rekao je da je ovo preduzeće trenutno na dobrom putu i da više nije „najgori đak koji je uvek za sve kriv“.

„Gorica više nije u blokadi, može da servisira svoje tekuće poslovanje i obaveze svakodnevno ili jednom mesečno. Servisira lični dohodak radnika, plaćaju se redovno obaveze prema državi, prema gradu i javnim preduzećima” rekao je direktor JKP „Gorica“ Zoran Milojković

“ Ne bi trebalo toliko da insistirate na samostalnom poslovanju jer je ono na granici mogućeg i izvesnog , a skoro je nemoguće ga predvideti i planirati, što je u drugim oblastima i moguće. Trudimo se da što manje opteretimo grad i budžet Grada, jer postoje obaveze i za druga preduzeća i problemi koja imaju i druga preduzeća i za sada nam uspeva”,

On je dodao da u ovom momentu  ukupna dugovanja JKP „Gorica“ trenutno, oko 50 miliona dobavljačima, 10 miliona banci, 135 miliona pozajmice gradskim javnim komunalnim preduzećima. Grad je do sada sa 70 miliona dinara pomogao Gorici u izmirivanju zaostalih zarada za 150 radnika. Još uvek je  u toku proces medijacije po tužbama još 50 radnika radnika, za koje je grad pomogao „Gorici“ a za šta će biti potrebno utrošiti još 20 miliona dinara. 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare