JEVTIĆ: SKRNAVLJENJE HRAMA HRISTA SPASA U CENTRU PRIŠTINE SKANDALOZAN ČIN

PRIŠTINA

Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić ocenio je da je skrnavljenje crkve Hrista Spasa koja se nalazi u centru Prištine, na kojoj su dokazivane veštine penjanja ne samo nedopustivo već i skandalozno.

„  Verski objekti moraju biti mesta gde će se propovedati vera i koji će biti maksimalno zaštićeni svim važećim normama i pravilima. Oni ne smeju biti na meti bilo koga niti sužiti za bilo šta drugo osim za ono za šta su namenjeni, i to tako mora biti sa svim verskim objektima, nebitno čijoj veri pripadaju. Crkva Hrsta Spasa u centru Prištine je verski objekat koji je na meti bio i u ranijem periodu. Ovakve stvari se od strane nadležnih moraju preduprediti i sprečiti. Tražim reagovanje nadležnih organa u skladu sa zakonom i hapšenje i adekvatno kažnjavanje svih oni koji su oskrnavili hram. Takođe molim sve nadležne da hram uzmu u zaštitu kako bi se ovake i slične situacije izbegle u budućnosti. Iako hram Hrista Spasa nije završen i verinici nisu u mogućnosti da idu u ovaj hram, on za vernike srpske zajednice predstavlja objekata od velikog značaja “, rekao je ministar Jevtić.
Jevtić je ranije predlagao i obnovu hrama Hrista Spasa, ali do toga nije došlo zbog proceduralnih problema sa kojima se suočava Eparhija Raško-prizrenska.

Od 1999. godine hram Hrista Spasa je više puta bio izložen verbalnim i fizičkim napadima , od kojih je jedan bio kada je napravljen muzicki spot u kome je Еra Istrefi u prozirnoj odeći pozirala u hramu.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare