Jevtić sa Zanijerom o problemima nevećinskih naroda

PRIŠTINA

Problemi sa kojima se suočavaju nevećinski narodi na Kosovu, kao što su neimplementacija odluka, problem uzurpirane imovine kao i drugi problemi koji stoje na putu povratka raseljenih lica, zastupljenost i zapošljavanje nevećinskih naroda u institucijama ali i zastoj u dijalogu između Beograda i Prištine zbog uvođenja taksi na uvoz robe iz centralne Srbije i BiH, bile su glavne teme sastanka potpredsednika Vlade i ministra za zajednice i povratak u ostavci Dalibora Jevtića sa visokim komesarom za nacionalne manjine OEBS-a Lambertom Zanijerom i ambasadorom OEBS-a na Kosovu Janom Bratu.

Na sastanku, koji je održan u Prištini, istaknuto je i da je poznavanje i učenje jezika jedna od ključnih stvari kako za bolju komunikaciju između naroda, ali i za saradnju na svim poljima u društvu.

” Moramo dati šansu za promenu trenutne situacije. Naš cilj i interes je mir i na ovom cilju moramo svi zajedno raditi. Nadam se da će se u narednom periodu desiti pozitivni pomaci oko rešavanja ključnih stvari i iskreno mislim da će se dati šansa dijalogu”, rekao je Jevtić na sastanku sa zvaničnicima OEBS-a, navodi se u saopštenju iz Ministarstva za zajednice i povratak.

Kada je u pitanju povratak raseljenih, Jevtić je napomenuo da u nekim opštinama na Kosovu povratnici čak i ne mogu da posete svoja imanja i kuće.

Takođe je u ovom celom procesu veliki problem i uzurpirana imovina, rekao je Jevtić koji je istakao da , ako se na ozbiljan način ne pristupi rešavanju ovog problema, neće imati ni ozbiljnijih pomaka kada je reč o povratku.

”Nisu dovoljne samo reči, koje slušamo već dve decenije, već su nam potrebni mehanizmi koji će institucije naterati da rade svoj posao kada je o ljudskim pravima na Kosovu reč. Mislim da je poslednji izveštaj Stejt departmenta vrlo jasno ukazao na probleme. Sada je pitanje kada će i kako institucije na Kosovu krenuti u rešavanje istih,” istakao je Jevtić.

Zanijer se složio da postoje problemi i da se oni moraju rešavati kroz dijalog na svim nivoima između dva naroda na Kosovu.

Istakao je da će ukazati na probleme koje Srbi na Kosovu imaju i tokom sastanaka koje bude imao i sa ostalim zvaničnicima i rekao da smatra da je potrebno veće učešće nevećinkih naroda u instituciajama na Kosovu.

Pre sastanka sa Jevtićem Zanijer je imao sastanke i sa ostalim visokim zvaničnicima na Kosovu.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare