Jevtić: Ne odustajemo od povratka raseljenih na Kosovo

PODGORICA

Drugog dana Regionalne inicijative na visokom političkom nivou za trajna rešenja raseljenih lica sa Kosova- „Skopski proces“, predstavnici vlada Kosova, Srbije, Crne Gore i Makedonije kao i predstavnici OEBS-a i UNHCR-a su izrazili nedvosmislenu podršku u rešavanju ključnih tačaka ( imovinska prava, sigurnost, dijalog i reintegracija, lična dokumenta i uprvljnje podtcima ) kako bi se proces povratka rešio u što skorijem periodu i na kvalitetan način, saopšteno je iz Ministarstva za zajednice i povratak Vlade Kosova.

„ Ne postoji bolji momenat od ovog da pitanje povratka u trajnom smislu rešavamo na kvalitetan način. Činjenica da je Vlada Kosova po prvi put u svom programu rada uvrstila sve ono što je Ministarstvo za zajednice i povratak dalo kako preporuku, sada je to jedan zvanični dokument, plan rada Vlade Kosova u naredne četiri godine, govori nam u prilog tome. Radeći u okviru ove konferencije, preporukama koje smo dali uspeli smo da napravimo veoma važne pomake u oblastima ličnih dokumenata, bezbednosti ali mogu slobodno da kaže da ostaje puno posla u oblasti imovinskih prava, zato što je pitanje uzurpirane imovine jedna od većih prepreka na putu povratka. Implementacijom preporuke oko imovinskih pitanja bićemo u prilici da i ovo pitanje rešimo na kvalitetan način“, rekao je ministar za zajednice i povratak Dalibor  Jevtić na konferenciji za novinare.


Sa ovog foruma je poslata vrlo jasna poruku da ni nakon 18 godina od trenutka kada su raseljena lica otišla sa Kosova ne odustaje se od rešavanja pitanja povratka.
Jevtić je na forumu rekao i da povratak ne podrazumeva samo izgradnju ili obnovu kuća već je važno povratnicima rešiti osnovna pitanja da bi imali normalan život i da bi na Kosovu opstali.
„ Upravo u tom smislu želimo da zajedničkim snagama rešimo sve ove probleme. Ono što će biti poseban fokus u narednom periodu, već koliko od sutra jeste da što pre primenimo usvojene zaključke i preporuke i implementiramo ih jer ćemo jedino tako uspeti da stvaramo preduslove za povratak raseljenih“, istako je on.
Jevtić je zaključio da će broj onih koji žele da se vrate na Kosovo, zavisiti od samog procesa povratka onih koji se danas vraćaju na Kosovo.


„ Ukoliko je taj proces pozitivan imaćemo i pozitivni trend u smislu broja onih koji žele da se vrate na Kosovo. Posebno želim da istaknem rešavanje pitanja bezbednosti i uzurpirane imovine. Oni koji žele da se integrišu u sredinama u kojima se nalaze će dobiti priliku za tako nešto ali uvek ostavljamo prostora na to da integracijom u lokalne sredine neće izgubiti pravo da se ikada vrate na Kosovo“, rekao  je Jevtić.
Tokom foruma na visokom nivou je predočeno da će Ministarstvo za zajedncie i povratak sa svojim partnerima raditi na izradi Zakona o raseljenim licima, zakona koji treba da zaštiti prava svima onima koji su raseljeni da u dugoročnom smislu pravo na povratak ne izgube.
Inače, ovo je od 2014. godine bila četvrta po redu Regionalna inicijativa na visokom političkom nivou koja je organizovana od strne OEBS i UNHCR misija na Kosovu.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare