JEVTIĆ : NASTAVAK REGIONALNE SARADNJE VAŽAN U PROCESU POVRATKA

PRIŠTINA

U Ministarstvu za zajednice i povratak danas je održan sastanak između predstavnika MZP-A i organizacija OEBS, UNHCR i predstavnika Kancelarije Evropske Unije na Kosovu, na temu nastavka regionalne saradnje i organizovanja druge po redu regionalne konferencije.

 

Sastanku je prisustvovao i sam ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić, koji je prethodnu regionalnu konferenciju koja je održana u Skoplju novembra meseca prošle godine ocenio kao veoma uspešnu.

Jevtić je tokom sastanka rekao da je ovaj susret organizovan kako bi od partnera u ovom procesu dobili više informacija o tome dokle se stiglo kada je u pitanju organizacija nastavaka regionalne saradnje na političkom nivou i ponudio svu moguću podršku MZP-a u samoj organizaciji naredne konferencije na političkom nivou, kao i prvom sastanku na nivou radnih grupa a prema potpisanom dogovoru u Skoplju.

 

„ Glavni cilj ovog susreta je da razjasnimo stvari i krenemo dalje. Regionalna saradnja je veoma potrebna u celokupnom procesu povratka zbog rešavanja tehničkih stvari koje nam stoje na putu povratka raseljenih lica iz Makedonije, Srbije i Crne Gore na Kosovo . Ono što me veoma raduje je da i vlade Srbije, Makedonije i Crne Gore  podržavaju ovakav vid saradnje i ceo ovaj proces u najpozitivnijem smislu. Ovakvim inicijativama pomažemo proces povratka, posebno želim da istaknem pozitivan pristup i ulogu direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije  Marka Đurića u podršci regionalne saradnje koja je započeta prošle godine konferencijom u Skoplju.

 

Regionalna saradnja u kojoj su uključeni svi relevantni faktori, Priština, Beograd, Podgorica, Skoplje i predstavnici međunarodnih institucija i organizacija je najbolji način da vidimo koliko ljudi želi da se vrati, i zato mislim da će sledeća regionalna konferencija imati mnogo pozitivnih rezultata. Želim da imamo tačan vremenski rok za povratak svih onih koji žele da se na Kosovo vrate i zbog toga nam je potrebna pomoć svih relevatnih faktora u ovom procesu. Na kraju druge regionalne konferencijena visokom političkom nivou želim da sve vlade učesnice ulože sredstva i resurse u proces povratka raseljenih lica na Kosovo kako bi imali vidljive rezultate samog povratka u održivom smislu, „  rekao je ministar Jevtić tokom sastanka.

 

Predstavnici međunarodnih organizacija su podržali iznesene ideje od strane ministra Jevtića i predstavili koncept dokument na kome je rađeno po završetku prve regionalne konfrencije, koji sadrži informacije o tome koliko je interno raseljenih lica u ovom trenutku žele da se iz Crne Gore, Makedonije i Srbije vrati na Kosovo, kao i još neke značajne detalje kada je u pitanju buduće organizovanje regionalne konferencije .

 

Jevtić je  koncept dokument koji sadrži planove i prioritete povratka na kome su radile tri organizacije, ocenio kao veoma dobar i zahvalio se partnerima na predanom i ozbiljnom radu, što je bilo i očekivano.

 

Inače prvu regionalnu konferenciju organizovao je OEBS, dok je Ministarstvo za zajednice i povratak bilo koorganizator regionalne konferencije koja je održana u Skoplju.

 

 

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare