JEVTIĆ I AMBASADORKA NEMAČKE O POVRATKU, BEZBEDNOSTI I EKONOMSKOJ PODRŠCI

 

PRIŠTINA

 

Nemačka ambasadorka na Kosovu Angelika Fic ( Angelika Viets) i ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić  razgovarali su danas o povratku, bezbednosti, pomoći i podršci  Nemačke procesu povratka u oblasti ekonomije.

 

Jevtić  je istakao dobru saradnju u prethodnom periodu sa ambasadom Nemačke i informisao ambasadorku o trenutnim aktivnostima ministarstva kao i o budućim planovima rada.

 

„ Kada je u pitanju bezbednosna situacija u mestima gde žive povratnici, sem u Klini gde je ona osetljiva, u drugim mestima nemamo većih problema. Međutim radimo na tome da se situacija i u ovom delu poboljša i nedavnim hapšenjem grupe osumnjičene za incidente u Klini  učinjen je pozitivan korak ka tome ali potrebni su dodatni napori jer je i nakon hapšenja osumnjičenih došlo do još jednog napada na povratnike u Klini. Ovi napadi se ne mogu i ne smeju okarakterisati kao obični kriminalni akt jer je pored fizičkog napada i pljačke u većini slučajeva u ovim incidentima bilo i verbalne pretnje i, kako su nam povratnici rekli, zahteva da oni napuste Kosovo i prodaju svoju imovinu. Dakle ovde se radi o očiglednom napadu na proces povratka i zato se ovi slučajevi moraju tretirati posebno i u tom smislu očekujem da i međunarodna zajednica, institucije ove stvari nazovu pravim imenom.

 

Vođeni činjenicom da Ministarstvo za zajednice i povratak ne može da rešava sve probleme formirali smo i međuministarsku grupu, koja će pomoći rešavanju problema povratnika u okviru svojih nadležnosti.

 

Povratak raseljenih u naselju Brđane u Severnom delu Mitrovice, kao i povratak raseljenih u Mušutištu u opština Suva Reka je ono što smo počeli da rešavamo istim pristupom i na isti način, formiranjem radnih grupa. Ovo nije lak proces, ali ide uzlaznom putanjom i očekujemo pozitivne rezultate, a bavićemo se i pitanjem povratka Srba u selo Svinjare u opštini Južna Mitrovica na isti način, istim pristupom,“ rekao je Jevtić

 

On je istakao mogućnost saradnje i pomoći Nemačke u ekonomskoj oblasti procesa povratka, uzimajući u obzir činjenicu da ta država pomaže ekonomski razvoj Kosova.

 

„ Ohrabren sam informacijom o sutrašnjoj poseti delegacije nemačkih privrednika Kosovu. Tu vidim šansu i mogućnost da sa njima razgovaramo o idejama oko ulaganja u one sredine u kojima žive Srbi i ostale nevećinske zajednice a posebno tamo gde se dešava povratak raseljenih. Očekujem Vašu podršku u realizaciji tih ideja,“ naveo je Jevtić .

 

Ministar se tokom sastanka osvrnuo i na pitanje priznavanja diploma sa Univerziteta u Severnoj Mitrovici.

 

 

 

„S obzirom da je zatupljenost manjina u institucijama Kosova sveka negde oko 4% od mogućih 10%, trebalo bi da dođe do priznavanja diploma stečenih na fakultetima u Severnoj Mitrovici, jer će ovo olakšati proces zapošljavanja. Koliko god ovo izgledalo kao tehničko pitanje, suštinski se radi o političkoj volji za njegovo rešavanje. Preporuka je da se do konačnog rešenja te diplome prihvate i mladima omogući zapošljavanje jer je i to pitanje održivog povratka i opstanka Srba na Kosovu“ rekao je  Jevtić.

 

Ambasadorka Angelika Fic zahvalila se ministru Jevtiću na pruženim informacijama, podržala inicijative i ideje koje je ministar izneo i pozvala ga da učestvuje na sastanku sa delegacijom privrednika u ambasadi Nemačke u Prištini kako bi se razgovaralo i na temu moguće saradnje u oblasti ekonomije.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare