Jevanđeoske priče o ikonama

VLASOTINCE

Ciklus predavanja koje vodi sveštenik Nikola Pešić, Jevanđeoske priče, u petak, 13. marta, bio je posvećen ikonama („Ikona, nastanak i značenje – osnovne napomene“).

Tema koja je svima vernim veoma bliska, jer se ikonama klanjaju i celivaju ih, prilikom ulaska u hram pred njima se mole i krste.

A opet, čini se da tema i nije tako razumljiva, jer se ikone doživljavaju i objašnjavaju, najčešće, isključivo srcem, bez dovoljnog poznavanja njihove simbolike, čak se i ne brine za nju.

U svakom slučaju reč je o interesantnoj i stalno aktuelnoj temi, o čemu nam svedoči veliki broj slušalaca, koji su imali puno pitanja, kojima su želeli da saznaju još više i da otklone neke svoje nedoumice i dileme.

Kao i do sada, dobro upućen i vešt na rečima, jerej Nikola Pešić je govorio o nastanku ikona, od prvih crteža i simbola, o ikonoborstvu, o simbolici koje ikone nose i o značaju koji imaju, pre svega za vernike.

Ovde bi tek izdvojili jednu misao, koju je on izrekao, a koja nam se čini veoma upečatljivom: „Lepota i važnost ikone je u duhovnom stanju onoga ko je gleda“.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare