Jeremić: Isplivaće novi dokazi o povezanosti Belivuka i vrha države

NIŠ
Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je danas da će u narednim nedeljama i mesecima početi da isplivavaju novi dokazi o vezama ljudi iz vrha države sa kriminalnim klanom Veljka Belivuka, što će promeniti način na koji se Srbija posmatra iz najvažnijih prestonica u Evropi i svetu.

„Međunarodni predstavnici imaju informacije o toj povezanosti i poslali su o tome izveštaje koji će biti na stolovima vlada u septembru, kada prođu godišnji odmori“, rekao je Jeremić na konferenciji za novinare u Nišu, gde je razgovarao sa građanima zajedno sa generalnim sekretarom Narodne stranke Stefanom Jovanovićem i predsednikom niškog odbora Đorđem Stankovićem.  

„Veza organizovanog kriminala i vrha države Srbije je nešto što počinje da baca drugačije svetlo na način na koji se Srbija doživljava i na tumačenje da li je Srbija faktor stabilnosti u regionu i kuda sve to vodi“, rekao je Jeremić.

Jeremić, koji je i bivši ministar spoljnih poslova Srbije i predsednik Generalne skupštine UN, rekao je da je u prethodnih nekoliko dana razgovarao sa nekolicinom diplomata akreditovanih u Beogradu i da će te razgovore nastaviti i u narednim danima.

„Moj glavnih utisak iz razgovora sa međunarodnim diplomatama je zapanjenost koju pokazuju nakon što je na svetlo dana isplivalo more informacija vezanih za odnos jednog od najkrvoločnijih i najorganizovanijih kriminalnih grupa u Srbiji, bande Veljka Belivuka, i njegovom vezom sa ljudima iz državnog vrha Srbije“, rekao je Jeremić.

„Jedan ambasador, koji je pročitao optužnicu protiv Belivukove grupe, rekao mi je da u optužnici piše da je poslednji čovek ubijen tek nakon što su policija i BIA počele da detaljno prate i snimaju sve u vezi sa tom bandom. Taj čovek je, dakle, ubijen pred kamerama države Srbije i uz puno saznanje službi bezbednosti da taj čovek ide na klanicu. Pitao me je kako je to moglo da se dogodi i rekao da bi to u državi iz koje dolazi izazvalo vrhunski skandal i pad vlade“, naveo je Jeremić.

Jeremić je ocenio da će u septembru podizanje političke temperature i razgovori o tome „šta se događa u Srbiji i šta nas očekuje u budućnosti“, ali u promenjenom međunarodnom kontekstu koji neće biti onakav kakav je bio u prethodnih osam ili devet godina.

„Svi politički razgovori će se odvijati u promenjenom međunarodnom kontekstu i mislim da nas zbog toga očekuje politički proces koji neće biti onoliko izvestan koliko bi neko sa strane to mogao da očekuje. Situacija će biti sve življa i biće sve više političkih uzbuđenja kako se budu približavali jesen i izbori i odluka o učestvovanju na njima“, rekao je Jeremić.

Upitan da li oseća odgovornost što su se, dok je bio savetnik za međunarodne odnose Borisa Tadića, dogodile privatizacije nakon kojih je bez posla ostalo 10.000 ljudi, Jeremić je odgovorio da na tim privatizacijama stoji potpis sadašnjeg ministra finansija Siniše Malog, pa je on prava adresa za takva pitanja.

Predsednik Gradskog odbora Narodne stranke Đorđe Stanković zatražio je da Grad Niš hitno naloži izmenu projekta rekonstrukcije mosta i trga i obezbedi odgovarajuće osvetljenje.

Stanković je istakao da je na mostu sada ima “smešna rasveta“ i da zato „izgleda kao tunel“.

Stanković je podsetio da je rekonstrukcija trga i mosta trajala gotovo dve godine umesto četiri meseca, a da firme kojima je posao bio poveren nisu odgovarale zbog tolikog odugovlačenja i probijanja rokova. 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare