JEFTIĆ : NA KOSOVO SE VRATILO 700 POVRATNIKA

PRIŠTINA

Ministar za zajednice I povratak Dalibor Jevtić rekao je da se na Kosovo u prošloj godni vratilo sedamsto raseljenih osoba i da se taj povratak odvijao u okviru programa„PRK4“ i „Povratak i reintegracija Roma, Aškalija i Egipćana iz Makedonije i Crne Gore“ .

 

“Mogu da konstatujem da su skoro svi ciljevi ispunjeni, a strateški ciljevi i očekivani rezultati bili su ,između ostalih, povratak od 600 do 700 raseljenih osoba na Kosovo,nastavak regionalne saradnje u procesu povratka, početak izrade zakonske regulative koja će definisati prava raseljenih u dugoročnom smislu i projekti stabilizacije zajednica”, rekao je Jevtić.

On je dodao da su  u okviru ova dva projekta  u prošloj  godini izgrađene  134 kuća za isto toliko porodica a da se  704  raseljenih lica  vratilo  na Kosovo.

“Broj povratnika reflektuje pre svega finansijske mogućnosti MZP-a za proteklu 2015.godinu, nikako naš krajnji cilj, jer je naš cilj povratak svih raseljenih koji na Kosovo žele da se vrate”, dodao je Jevtić.

Po njegovim rečima , iz budžeta  ministarstva na čijem je čelu u dve opštine na severu Kosova, Zubinom Potoku i Zvečanu, izgrađeno je 36 kuća za interno raseljena lica.

“Samim tim ukupan broj izgrađenih kuća u 2015.godini je 170, što je rezultat koji je prevazišao naš zacrtani cilj”, objasnio je Jevtić.

 

“Ministarstvoza zajednice i povratak je takođe u 2015.godini konstantno bilo prisutno na terenu.Posećivali smo raseljene, razgovarali sa pripadnicima nevećinskih naroda, upoznavali njihove probleme i zajednički ih rešavali sa njima. U zvaničnim brojkama moji saradnici i ja smo 83 puta bili u posetama nevećinskim narodima i raseljenim licima kako na Kosovu tako i van Kosova, u Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji”, rekao je Jevtić koji smatra da su “ najveće prepreke na  putu povratka većeg broja raseljenih i dalje  ekonomija, uzurpirana imovina, bezbednost i sigurnost”.

“ Ove probleme moraju da rešavaju sve institucije na Kosovu. Ministarstvo za zajednice i povratak jeste lider u ovom poslu,ali pitanje povratka kao i pitanje prava nevećinskih naroda mora da bude obaveza svih, institucija, građana, civilnog društva.Svi moraju da daju svoj doprinos kako bi se osnovna ljudska prava na Kosovu u potpunosti poštovala”, smatra Jevtić.

On ej istakao I dobru saradnju sa medjunarodnim institucijama anjegova novogodišnja želja je .

 

“ da 2016. godina bude godina povratka, vladavina prava i zakona, godina u kojoj će nevećinski narodi uživati sva svoja prava i godina u kojoj se povratnici, nevećinski narod i bilo koji građanin Kosova neće napadati. Želim vam da ne odstupate već hrabro prihvatite nove izazove, da se ne prodaje imovina, da se uzurpirana imovina vrati vlasnicima i na taj način povrati poverenje među narodima na Kosovu”poručio je Jevtić koji želi I da se “Srbi i Albanci približe, rade i žive zajedno u miru, da se ekonomija razvija i da nam budućnost, naša zajednička budućnost bude bolja”.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare