Jedan je život – poručuju mladi iz Niša I migrant koji borave ovde

 NIŠ

U prepunoj pozorišnoj sali akademskog pozorišta SKC-a  održana je premijera forum teatra „Jedan je život!”, predstave koju na sceni izvode  srednjoškolci iz Niša za svoje vršnjake i decu migrante koji borave u Zavodu za vaspitanje omladine u Nišu.

Predstava je na slikovit način pokazala put migranata od svojih kuća do zapadne Evrope, i sve probleme koji oni imaju na tom putu, koji obično prelaze pešice.. Iako u predstavi glavni glumac kao u nekoj igrici ima 4 života, on ih do kraja predstave sve gubi kroz razne probleme koje doživljava na putu, od korumpirane policije, krijumčara, napada životinja, preko radne i seksualne eksplatacije. Na kraju predstave se pojavljuje veliki natpis THE END koji označava da migrant i pored velikog broja života nije uspeo u svojoj nameri. Nakon toga, mladi glumci iz Niša I njihovi drugovi migrant  poručuju  da je samo jedan život, što je i osnovni motiv predstave koja nam ukazuje na sve probleme zbog kojih mladi ljudi napuštaju svoju zemlju I koje imaju na putu ka boljem životu.

Dug aplauz i diskusija nakon predstave su pokazali veliko razumevanje publike za muke migranata i spremnost Nišlija da daju svoj doprinos u borbi protiv diskriminacije, stereotipa, predrasuda i svih oblika nasilja.

Predstavu je  osmislila organizacija PROTECTA iz Niša I realizuje se u okviru projekta “Ujedinjeni u razlikama – socijalna inkluzija migranata kroz umetničke performanse”.

Projekat je podržan od strane Međunarodne Organizacije za Migracije (IOM) u sklopu programa “Unapređenje socijalne zaštite migranata u ranjivom položaju u Srbiji”.

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Проститутки Бишкека
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x